Diari Més

Indústria

El Departament de Treball rebutja l'Expedient d'Ocupació presentat per IQOXE

Considera que no «ha quedat acreditat el caràcter imprevisible de l’accident».

Imatge de la planta de la Canonja.

iqoxe, canonja, indústria química, tancs, explosióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya va rebutjar ahir l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que va presentar l’empresa IQOXE el passat dijous al·legant «força major», a conseqüència de l’accident del passat 14 de gener, i que afectava un total de 107 treballadors de la fàbrica de la Canonja i de les oficines del Prat del Llobregat.

En l’informe, el departament considera que no ha quedat acreditat el «caràcter imprevisible de l’accident», ja que es considera força major quan es tracta d’un cas difícil de preveure o inevitable. En el cas d’IQOXE, la resolució de Treball defensa que encara no es coneixen les causes de l’accident i, per tant, «no queden acreditades les causes ni l’efecte paralitzant de l’activitat laboral», ja que el personal de l’empresa continua treballant en la reactivació de la producció. Convé recordar que IQOXE va presentar aquest ERTO justificant «la paralització de l’activitat productiva des del dia de l’accident, la necessitat de realitzar els treballs necessaris en les instal·lacions per la represa de l’activitat i l’absència de data certa que permeti marcar l’inici de la mateixa».

De totes maneres, IQOXE té l’opció de presentar un expedient de regulació d’ocupació al·legant altres motius, com podrien ser econòmics, organitzatius o productius. De fet, en un comunicat després de conèixer la resposta negativa de Treball a l’ERTO, la química assegura que iniciarà «els tràmits legals oportuns per adequar i regular les necessitats de personal al procés de normalització de l’activitat». En aquest cas, la companyia es veurà obligada a negociar l’expedient de regulació d’ocupació amb els sindicats. «Ara presentaran un ERTE sense al·legar força major i, d’aquesta manera, hauran de notificar-ho als representants dels treballadors i iniciar un període de consulta», explica el secretari general d’Indústria de CCOO a Tarragona, José Manuel Martín. En declaracions a Diari Més, Martín afegeix que, «d’acord amb això, l’empresa haurà de presentar tota la documentació per demostrar que l’expedient per causa econòmica, organitzativa o productiva és necessari i negociar-ho amb nosaltres».

Pel que fa a la resolució del Departament de Treball, el líder sindical celebra estar-hi d’acord i, en nom del sindicat, defensa una reactivació de la planta d’IQOXE, «però amb les màximes garanties de seguretat tant pel personal com per la ciutadania». Per la seva banda, el secretari general d’UGT Tarragona, Joan Llort, explica que el va sorprendre molt que IQOXE presentés l’ERTO i que dies després, la consellera d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón, digués que la planta de la companyia que no es va veure afectada podria obrir cap al mes de maig.

Llort assegura també que ara la situació «passa per la negociació entre l’empresa i els treballadors, a partir d’un calendari, tenint en compte els permisos per iniciar certs treballs i veure com s’adequa la plantilla a les necessitats de treball de l’empresa».

Finalment, Llort defensa que «els menys culpables son els treballadors, els quals volen treballar amb total normalitat, sempre que hi hagi la màxima seguretat» i afegeix, en referència a l’ERTO, que «no cal anar amb mesures tan extremes», tot apostant per la negociació.

En el comunicat que va emetre la companyia química, aquesta anunciava que recorrerà la resolució del Departament de Treball. IQOXE, que estima en 2 anys el reinici normal de la totalitat de l’activitat, considera que «l’explosió imprevista d’un dels dos reactors és un clar motiu de força major, tal com molts tribunals han avalat».

Calvet i la qualitat de l’aire

L’endemà de la vaga a la petroquímica, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, va assegurar que el Govern treballa de forma transversal per corregir les mancances que es van posar en evidència arran de l’explosió a IQOXE.

Calvet va insistir en el fet que la intenció és tornar «a un pla específic del territori i gestionat des del territori» a Tarragona, i va defensar propostes com ara la instal·lació de sensors de fuites químiques. Pel que fa a la qualitat de l’aire, Calvet va destacar que està monitoritzada de forma permanent i que es vol reforçar el control d’alguns elements que actualment no disposen de normativa.

tracking