Diari Més

Judicial

Els Mossos investiguen si tres grans dipòsits d'Ercros a Vila-seca incompleixen la normativa de seguretat

L'empresa assegura que les instal·lacions disposen de tots els permisos administratius i estudis de seguretat

Imatge d'un mosso d'Esquadra custodiant l'Ajuntament de Vila-seca.

Els Mossos d'Esquadra entren a l'Ajuntament de Vila-seca per reclamar informació sobre ErcrosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos investiguen si tres grans dipòsits d'Ercros a la planta de Vila-seca II, al polígon petroquímic de Tarragona, incompleixen la normativa de seguretat industrial, segons han confirmat a l'ACN fonts judicials. En un comunicat, l'empresa ha assegurat que aquestes tres esferes d'emmagatzematge i, en conjunt, totes les seves instal·lacions, «disposen de tots els permisos administratius, autoritzacions ambientals i estudis de seguretat preceptius». Arran dels registres que els Mossos fan en diverses seus de la companyia i a l'Ajuntament de Vila-seca, Ercros diu que està «col·laborant plenament» amb les actuacions judicials i confia que quedarà acreditat que totes les instal·lacions compleixen amb la legislació que els correspon.

L'operatiu està ordenat pel jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona, que ha decretat el secret d'actuacions. Diverses fonts pròximes al cas consultades per l'ACN han desvinculat aquest operatiu de la investigació que hi ha en marxa contra l'empresa Iqoxe, situada al mateix polígon, per l'explosió del 14 de gener.

En concret, els registres es fan de forma simultània a les dues instal·lacions que Ercros té al polígon petroquímic, a la seu de l'empresa situada a l'avinguda Diagonal de Barcelona i a l'Ajuntament de Vila-seca. Els porten a terme agents de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra i també n'hi ha de la Unitat Central d'Informàtica Forense del cos.

Els agents han accedit a l'Ajuntament quan passaven uns deu minuts de les deu del matí i estan escorcollant l'àrea de llicències i tresoreria. L'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha explicat que estan «tranquils» i que estan col·laborant amb la policia i el jutjat per tal de proporcionar-los «el màxim d'informació referent a Ercros», que és el que estan sol·licitant, ha dit, sense entrar en més detalls.

Els dipòsits contenen clorur de vinil, un gas amb el qual es fabrica PVC

Els dipòsits que investiguen els Mossos contenen clorur de vinil (VCM), un gas incolor, volàtil i dolç a l'olfacte que s'emmagatzema a pressió per tal de convertir-lo en líquid i fer-lo més fàcil de manipular. El clorur de vinil és extremadament inflamable i està classificat com a carcinogen per l'Agència Europea de Productes Químics (ECHA).

Es tracta d'un producte intermedi per a la producció de resines policlorur de vinil (PVC), un plàstic amb múltiples aplicacions en la fabricació de marcs de portes i finestres; envasos alimentaris, mèdics i cosmètics; components per al sector de l'automoció; canonades i cables elèctrics, entre altres.

Aquesta planta de la fàbrica de Vila-seca II és capaç de produir 175.000 tones anuals de VCM, la qual cosa la converteix en el segon productor a l'Estat, segons detalla la companyia. Consumeix al voltant de 120.000 tones anuals de clor, que se subministra en la seva majoria des de la planta veïna d'electròlisi de clor i sosa a Vila-seca I, també d'Ercros.

La fàbrica de Vila-seca II va començar l'activitat l'any 1969, sota la propietat d'Aiscondel, amb la posada en marxa de la planta de cloració directa. Segons informa el web de l'empresa, les instal·lacions de PVC es van posar en marxa el 1976 i, un any després, ho va fer la planta de clorur de vinil monòmer (VCM). El 1985 Aiscondel es va integrar en el Grup Aragonesas i el 2005, amb l'adquisició d'aquest grup per part d'Ercros, Vila-seca II va quedar dins la divisió de plàstics de la companyia.

tracking