Diari Més

Medi ambient

El Consell Comarcal del Priorat presentarà al·legacions a la proposta de cabal ecològic del riu Siurana

L'ens considera «totalment insuficient» el flux d'aigua i demana la fi del desviament al pantà de Riudecanyes

La conca del riu Siurana, des de la presa del pantà, que desembassa aigua.

La CHE augmenta el cabal ecològic del riu Siurana, però qüestionen que serveixi per a recuperar-loACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Comarcal del Priorat ha informat que presentarà al·legacions a la nova proposta de cabal ecològic per al riu Siurana que ha fet pública la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE). El Consell ha considerat «absolutament insuficient» el cabal ecològic proposat. El president del Consell, Xavier Gràcia, ha afirmat que «sembla que la CHE no sigui conscient de fins a quin punt les circumstàncies que van fer possible la desviació d’aigües del riu Siurana al pantà de Riudecanyes han canviat completament, i que allò que cal és recuperar la gestió del Siurana, que ara és un riu mort». A més, ha defensat la fi del desviament al pantà.

La CHE ha publicat la proposta de cabals ecològics per als rius que formen part de les conques de l'Ebre, en el marc de la revisió del Pla Hidrològic de l'Ebre 2021-2027. Per al riu Siurana, la CHE preveu incrementar el cabal ecològic respecte el volum d'aigua que circula actualment fins als 37 litres per segon de mitjana al llarg de l’any, fet que suposa aproximadament doblar el règim actual.

El govern del Consell Comarcal del Priorat va insistir en el plenari celebrat aquest dimarts en que seguirà defensant davant la CHE la total eliminació de la concessió,, o una reducció substancial, del cabal concedit. La intenció és assegurar la conservació dels hàbitats i les espècies de l’ecosistema del riu Siurana, «que és un dels valors ecològics fonamentals de la comarca i que avui dia es troba greument amenaçat», segons l'ens.

La sol·licitud prioratina a la CHE parteix de la premissa que la llei reconeix la possibilitat que les concessions d’aigua es revisin quan pugui certificar-se que han variat els supòsits que existien en el moment de ser atorgades. Igualment, el Consell ha apuntat en un comunicat que «la llei preveu que les concessions per a l'abastiment de poblacions i regadius podran revisar-se en els supòsits en els quals s'acrediti que l'objecte de la conessió pot complir-se amb una dotació menor». El Consell també ha argumentat que «l’existència de la concessió perjudica directament els valors naturals del riu Siurana que la pròpia administració va decidir dotar de protecció ambiental».

Per la seva banda, la Plataforma Riu Siurana també va avançar que presentarà al·legacions als cabals proposats per la CHE.

tracking