Diari Més

Savallà del Comtat repararà l'església derruïda pel temporal

L’Ajuntament ha licitat un contracte per valor de 62.136,51 euros, previst des de fa un any

La runa acumulada a l'altar de l'església de Savallà del Comtat.

Savallà del Comtat repararà l'església derruïda pel temporalACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Savallà de Comtat ha licitat la reparació d’urgència del campanar i la teulada de l’església de Sant Pere –edifici de titularitat municipal–, tres mesos després del temporal que va afectar especialment la Conca de Barberà i que en aquest municipi va acabar amb la teulada d’aquesta parròquia. El contracte, que va ser aprovat en Consell Obert el passat 24 de gener i que va ser redactat per Josep Monné Fort, compta amb un pressupost de 62.136,51 euros, i l’anunci d’exposició pública va aparèixer ahir al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT). El projecte es pot examinar en les oficines de l’Ajuntament, en horari d’atenció al públic.

Segons el mossèn de la parròquia, Joan Francesc Amigó, fa ja «un any» que l’Ajuntament planificava una reparació de l’església. Va ser, però, arran dels fets del temporal del passat 22 d’octubre de 2019 que es van accelerar els tràmits. En la línia dels municipis de la comarca, Savallà del Comtat en va resultar afectat. Aquella nit es van desprendre carreus d’una part del campanar, que van caure damunt la teulada de l’església, que no va aguantar. Tampoc ho va fer la volta del presbiteri que era a sota i que també va acabar cedint. La runa es va acumular a l’altar major i hi havia un gran forat al mig del temple. El consistori esperava llavors ajudes per reparar-ho i tant la Diputació com la Generalitat s’hi van oferir.

Des d’aquell mes d’octubre, la parròquia ha hagut de canviar d’emplaçament per tal de poder mantenir el culte. El mateix Ajuntament li va cedir un local al seu mateix edifici. El mossèn calcula que aquesta situació es mantindrà «com a mínim, un any» i que tindrà una repercussió especial aquest pròxim estiu, quan prop d’«una trentena» de feligresos participen de les misses d’aquesta parròquia en un municipi que el 2019 reunia al seu padró 58 habitants en total.

Tal com va explicar l’alcalde, Joan Altimís, des de l’Ajuntament considera l’església un bé cultural i un edifici emblemàtic. El campanar ja tenia abans deficiències estructurals, per la qual cosa tenien una partida pressupostària per tirar endavant la reforma, que no va arribar a temps per evitar l’ensorrament de la teulada. Després dels fets, tècnics del Departament de Cultura de la Generalitat es van desplaçar a Savallà del Comtat per analitzar l’estat de l’edifici. En un comunicat anterior, l’Arquebisbat de Tarragona va lamentar la caiguda del cos superior del campanar de l’església parroquial de Sant Pere Apòstol de Savallà del Comtat, fet que va provocar l’esfondrament de la cúpula del presbiteri.

Inversió de la Generalitat

Paral·lelament, alhora que els alcaldes de la Conca protestaven el passat divendres per estar esperant encara les ajudes als afectats pel temporal de la comarca per part del govern espanyol –pendents del Consell de Ministres–, la Generalitat va aprovar ahir més ajudes. Concretament, el Consell Executiu va aprovar destinar 10,7 milions d’euros per reparar les lleres de les conques internes afectades pels aiguats dels dies 22 i 23 d’octubre del 2019. Els serves tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua han efectuat en els darrers mesos una valoració de les actuacions necessàries per restaurar els danys produïts en el domini públic hidràulic (a les lleres i a les infraestructures de protecció), en els sistemes públics de sanejament en alta, en les infraestructures d’abastament en alta, així com en la xarxa de control de l’ACA. Els treballs ja s’han iniciat. L’ACA també ha comunicat a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre la valoració dels danys en l’àmbit de l’Ebre i la intenció d’assumir les actuacions de reparació.

tracking