Diari Més

Divulgació

Elles també són un referent

27 investigadores participaran en el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència a Tarragona

Un dels aparadors sobre dona i ciència que es van muntar en l'edició de l'any passat.

Elles també són un referentcedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. L’objectiu era afavorir l’accés, la participació i l’apoderament de les dones i les nenes d’una manera plena i equitativa i assolir la igualtat de gènere de les dones i les nenes en l’àmbit científic.

Emparats sota aquesta iniciativa, L’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona (DivulgaTGN), organitza per segon any consecutiu tot un plegat d’actes per commemorar l’efemèride. La programació inclou sis xerrades disteses entre investigadores i periodistes als campus universitaris, ràdios locals i bars de la ciutat, per tal de conèixer quin és el paper de la dona en la divulgació científica, la seva problemàtica en la carrera investigadora i reflexionar sobre si les ciències i les lletres són dues branques diferents, però amb una mateixa realitat. En paral·lel, també hi haurà xerrades divulgatives en espais com el Cafè La Cantonada de Tarragona o El Centre de Lectura de Reus, així com a biblioteques de poblacions com Mont-roig, Vila-seca, Altafulla o l’Espluga de Francolí entre altres.

«Volem visibilitzar la feina que fan totes les científiques de casa nostra, i pal·liar la falta de referents científics femenins, per tal que els nens i les nenes puguin veure que la ciència no és exclusiva d’un sector de la població», explica Lydia Gil, vicepresidenta de DivulgaTGN. La investigadora assenyala que el problema que afronten és una «rèplica del que passa amb les dones en altres àmbits: les dades diuen que hi ha més dones que estudien i es graduen, però a mesura que van avançant en la carrera científica, es va perdent talent pel camí, i poques dones arriben als alts càrrecs. És un problema global del qual la comunitat científica tampoc no n’està exempta».

Gil explica que en aquestes jornades han buscat la col·laboració de científiques de tots els àmbits i centres d’investigació locals, donant veu «a les dones que treballen en les ciències pures però també en les humanitats i les ciències socials». A més, detalla l’organitzadora, s’ha volgut visibilitzar tant a científiques consagrades com a dones que encara tenen tot un camí per recórrer.

En total, es duran a terme setze activitats durant la primera quinzena de febrer. Tots els actes són gratuïts i oberts al públic en general, i són possible gràcies a la col·laboració de vint-i-set investigadores de diferents àrees del coneixement, periodistes i entitats com la URV, la Central de Biblioteques de Tarragona, l’Ajuntament de Tarragona o l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica, entre d’altres. A més, durant tots els dies hi haurà aparadors sobre dones i ciències a la Xarxa de biblioteques públiques de Tarragona, a les set del CRAI URV i les Llibreries Adserà i Abacus de Tarragona. Per a més informació es pot consultar la pàgina web divulgatgn.wordpress.com.

tracking