Diari Més

La Xatonada Popular del Vendrell manté l'interès tot i el canvi d'ubicació

Sergi Rovira va guanyar el concurs de mestres xatonaires en la seva 34 edició, que es va celebrar a l’escola Àngel Guimerà

Els participants en la Xatonada del Vendrell  a l'escola Àngel Guimerà.

La Xatonada Popular del Vendrell manté l'interès tot i el canvi d'ubicacióOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xatonada Popular del Vendrell va celebrar-se aquest cap de setmana i, ahir, el dia més important, es va traslladar des de la seva ubicació tradicional –la Rambla– fins a l’escola Àngel Guimerà. Tot i el canvi, l’esdeveniment gastronòmic va comptar amb una afluència «igual o major» respecte a altres anys, segons va assenyalar la regidora de Fires i Mercats, Mari Luz Ramírez. Les activitats es van repartir entre el pavelló i la pista exterior. «És un recinte firal sense ser-ho, vam pensar que li podríem treure molt de partit i per això vam voler fer aquesta prova», va dir Ramírez en la valoració posterior. El trasllat es va produir a causa d’unes obres al carrer Dr. Robert, però es podria mantenir. «Hem rebut molts inputs positius, però ha de decidir tot el poble», va afegir.

La prova de l’èxit és que el miler de racions que s’havien preparat es van quedar curtes i fins i tot la regidora es va quedar sense tastar aquest plat tan típic del Penedès. El xató s’elabora amb escarola i peix dessalat: bacallà, tonyina i anxoves o seitons. Tot plegat, banyat en la salsa, que s’elabora amb ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva. Actualment gairebé totes les poblacions disposen d’almenys una variant de la recepta d’aquest plat, especialment al voltant de les variacions que es poden oferir amb la salsa. Al Vendrell hi celebren la Xatonada Popular més antiga, però aposten per la innovació. Ramírez apunta que el Xató Experience, el certamen que ahir va arribar a la seva quarta edició, n’és una mostra.

Enguany se celebrava també la 34a edició del Concurs de Mestres Xatonaires, que va guanyar Sergi Rovira en primer lloc, mentre que Antonio Gustavo i Xavier Rovira van guanyar el segon i el tercer premi. I, a banda dels cinquanta participants del concurs dels adults, ahir més d’un centenar d’infants van prendre part de la 33a Exhibició de Xatonaires Infantils. Provinents de les escoles de la capital del Baix Penedès, van mostrar les habilitats adquirides en uns cursos per ensenyar-los la recepta d’aquest plat. A més, aquest cop van comptar amb la companyia de la guanyadora del concurs MasterChef Junior, Lu, qui als seus onze anys va aprendre a cuinar per primer cop amb l’assessorament dels més petits i dels mestres xatonaires.

tracking