Diari Més

Temporal

El cost de la riuada a les carreteres de la Generalitat serà 710.000 euros

El Govern, que apunta que 28 van resultar afectades, promet enllestir les actuacions al final d’aquest primer trimestre de l’any

El riu Francolí, al seu pas per La Riba, el passat 23 d'octubre.

El cost de la riuada a les carreteres de la Generalitat serà 710.000 eurosOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La carretera C-240z, a Vilaverd, i la T-743, a Picamoixons, van patir desperfectes arran de la riuada del passat 22 d’octubre i és per això que la Generalitat haurà de gastar-se 710.000 euros en aquestes dues vies. Segons el Govern, els danys principals en aquell temporal es van produir a la xarxa viària de les demarcacions de Lleida i de Tarragona i mentre que la valoració del cost total de les actuacions necessàries a la primera és de 2.400.000 euros, a Tarragona, principalment la Conca de Barberà i l’Alt Camp, les inversions seran inferiors.

En total, 28 carreteres van resultar afectades per una riuada que es va endur tot el que tenia al davant: vegetació, ponts, asfalt i fins i tot edificacions. Aquestes carreteres van ser: C-14, C-240z, C-241d, C-242, C-31B, C-37, T-232, T-300, T-310, T-312, T-315, T-322, T-363, T-700, T-701, T-702, T-710, T-713, T-714, T-743, TP-2124, TP-2311, TV-3001, TV-3031, TV-3143, TV-7004, TV-7005, TV-7041. Tanmateix, només en les vies C-240z i T-743 la Generalitat haurà de fer front a les reparacions, ja que en la resta el cost «es va inserir en els contractes vigents de conservació», segons indiquen fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat.

La xifra la va donar el Govern a una pregunta formulada al Parlament pel grup de Ciutadans. El diputat tarragoní Francisco Javier Domínguez va reclamar «l’import i el temps necessaris per restablir el funcionament de les infraestructures viàries afectades per les pluges torrencials del 22 i 23 d’octubre de 2019». En la resposta, el conseller Damià Calvet explica que, pel que fa al termini de resolució de les reparacions, aquest es preveu que no sobrepassi el final del primer trimestre d’enguany. D’aquesta manera, les carreteres titularitat de la Generalitat a la demarcació podran tornar a la normalitat cinc mesos després del temporal.

Encara pendents de Madrid

Aquestes despeses se sumen a les previstes en altres infraestructures pel Consell Comarcal i finançades per l’Agència Catalana de l’Aigua i que ja es va anunciar que s’elevarien als 2 milions d’euros. Entre les tasques a fer i que es van anunciar ara fa un mes hi havia reposar col·lectors danyats, tubs de recollida d’aigües residuals, a més d’una estació de bombeig a la depuradora de l’Espluga de Francolí.

La Conca de Barberà està pendent encara, però, dels ajuts promesos pel govern espanyol. Més de cent dies després no s’ha desencallat l’accés a les ajudes econòmiques. Els ajuntaments fa setmanes que esperen que el Consell de Ministres aprovi l’ampliació del decret que es va fer per la llevantada del setembre a Múrcia i al País Valencià, i que permetria incloure-hi les pèrdues milionàries del temporal a Catalunya. Els alcaldes dels cinc municipis més afectats i el president del Consell Comarcal van comparèixer el passat divendres per denunciar la situació i exigir celeritat. Sense la publicació al BOE, insisteixen, no poden engegar els tràmits per reparar els desperfectes.

Un dels arguments que s’havia donat als alcaldes per justificar el retard és la condició de govern en funcions a Madrid. Segons l’alcalde de l’Espluga de Francolí, Josep Maria Vidal, en tractar-se d’una emergència l’executiu hauria d’haver actuat, per la qual cosa hi veu «una deixadesa de funcions evident». En aquest sentit, el batlle va insistir que ara que el govern ja està constituït «no hi ha cap excusa». L’executiu espanyol té de marge fins a l’11 de març, però els alcaldes insisteixen que no poden esperar. «Això fa que fins que no coneguem la disponibilitat pressupostària els interventors no ens deixin contractar enginyers, per exemple, per a fer els projectes dels ponts que hem de refer», va dir l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, qui va titllar la situació d’«insòlita» i va opinar que, no aprovar-ho aquesta setmana, «seria una discriminació molt greu».

Els municipis aspiren a rebre subvencions de l’Estat per un valor del 50% dels danys en propietats municipals. A Montblanc la xifra és de 4,15 milions d’euros –bàsicament relativa a ponts malmesos–; a Vallclara uns 350.000 euros; a Vimbodí uns 600.000 per l’abastament d’aigua i uns 300.000 d’altres afectacions diverses; a l’Espluga d’uns 1,4 milions, i a Vilaverd entre 350.000 i 400.000 euros. Els alcaldes, assenyalen, tenen el compromís que l’altre 50% el sufragarà la Generalitat.

tracking