Diari Més

Explosió Canonja

Front comú a Vila-seca per paralitzar les indústries que incompleixin en seguretat

És el primer municipi tarragoní on tots els partits s'avenen i responen amb un manifest conjunt arran de l'accident químic a Iqoxe

Imatge dels portaveus dels grups municipals.

Front comú a Vila-seca per paralitzar les indústries que incompleixin en seguretatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vila-seca fa front comú arran l'accident a l'empresa Iqoxe amb un missatge contundent. El municipi demana la «paralització immediata» de l'activitat en les instal·lacions que no compleixin les mesures de seguretat acordades amb l'administració. És un posicionament unànime dels partits amb representació a l'Ajuntament. Tots els grups han subscrit un manifest, fet públic aquest dijous a la tarda, sota el títol: «Exigim el dret a viure en un espai pròsper i segur». En el text, acordat per Vila-seca Segura -marca municipal que va substituir el PDECat- i PSC, que governen al municipi, i Cs, comuns i republicans a l'oposició, es reclama, entre altres accions, un canvi normatiu de protocols. El manifest s'ha presentat formalment al Castell de Vila-seca amb presència de tots els portaveus. «No estem en contra de ningú, simplement reclamem el que és just», ha dit l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura.

Amb una foto de família de tots els regidors davant del castell s'ha escenificat la unió i entesa entre els partits per llançar, en bloc, un manifest decidit amb un llistat de propostes contundents que pivoten al voltant de tres qüestions.

En primer lloc, el document reitera la necessitat de realitzar una «investigació exhaustiva» que determini l'origen i les conseqüències de l'accident. En relació a això, l'Ajuntament de Vilaseca vol que totes les empreses comuniquin les afectacions que els hagi pogut ocasionar l'explosió del reactor d'Iqoxe, i complementar-ho amb una revisió exhaustiva de totes les instal·lacions del polígon petroquímic sud.

Com a segon punt, s'exigeix implementar «de manera urgent» tots els mecanismes de millora de les condicions de seguretat de les activitats existents. És aquí on el consistori vol posar-hi especialment la lupa i exigeix el «compliment immediat i inajornable» de les mesures de seguretat obligatòries per llei i paralitzar l'activitat, de forma immediata, de les empreses que estiguin incomplint les normes.

L'alcalde afirma desconèixer si hi ha empreses en aquesta situació, però avisa que s'ha perdut la confiança. «A causa del què ha passat, la confiança s'ha trencat; abans vivíem en un paradigma -de seguretat-, i resulta que ha passat l'impossible: que explotés una planta enmig d'un polígon industrial», ha afirmat. «Front el dubte, i en última instància, si s'ha de tancar l'activitat, que es tanqui», ha afegit.

En el manifest també es demana la definició de noves millores de seguretat a implantar com a conseqüència del nou escenari de risc, amb un calendari d'execució «clar» i «concís». Finalment, com a tercera qüestió, planteja la necessitat de millorar els protocols de comunicació i control i exigeix a la Generalitat l'establiment de canals de comunicació «preferents» i «fiables» amb els alcaldes.

L'Ajuntament també s'ha posicionat sobre de quina manera s'han de gestionar les emergències, en relació al debat de recuperar el Plaseqta -absorbit pel Plaseqcat. Segons Segura, el municipi és partidari que es gestionin des del territori.

tracking