Diari Més

Indústria

L'Ajuntament de Vilallonga denuncia la pols blanca al Seprona

L’alcaldessa, Gemma Benaiges, descarta acusar cap empresa «sense tenir proves»

Una pala plena de pols blanca, recollida per una veïna.

L'Ajuntament de Vilallonga denuncia la pols blanca al SepronaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’episodi de pluja de pols blanca, que la Plataforma Cel Net identifica com a «microplàstics», va arribar ahir a mans de la Guàrdia Civil. L’Ajuntament de Vilallonga va presentar una denúncia a la Comandància de Tarragona per tal que el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) del cos armat ho investigui durant els pròxims dies. L’alcaldessa de la localitat, Gemma Benaiges, va explicar ahir a Diari Més que amb aquest nou pas s’obre un expedient i que preveuen resoldre el misteri de l’origen d’aquesta pols –que diversos veïns diuen patir des de fa dos anys– i «si és agressiu» per als ciutadans.

Benaiges va descartar assenyalar cap empresa del municipi fins que no s’hagin fet els estudis pertinents. Tot i això, l’alcaldessa afirma que fins ara no havien rebut cap denúncia a l’Ajuntament sobre aquesta qüestió i que ella personalment se’n va assabentar mitjançant les xarxes socials. La denúncia d’una veïna, canalitzada per la Plataforma Cel Net, va fer que ahir mateix Benaiges es dirigís a diversos domicilis per comprovar la situació. La investigació es posarà en comú amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat, que avaluarà els riscos d’aquest episodi.

Des de la Plataforma Cel Net mantenen que es tracta d’uns plàstics petits i que podrien ser nocius per a la salut ja que els veïns els haurien estat respirant. L’entitat ecologista sospita de la proximitat de la petroquímica amb la zona afectada, l’entorn del carrer de Sant Abdó i Sant Senen, però està a l’espera dels resultats de l’estudi del Seprona.

Una «massa negra»

El passat dia de Reis, Pilar Garcia, veïna de Vilallonga, va veure com un altre cop al seu

terrat hi apareixia una pols blanca. Ja ho havia denunciat en anterioritat, mitjançant Cel Net, però aquest cop ho va publicar també a les xarxes. L’endemà d’haver-ho escombrat, es va trobar amb què havia tornat a aparèixer la mateixa pols i, per això, va publicar-ho a les xarxes aquest cop en obert. «Em va agafar tanta ràbia que ho vaig posar al Facebook», assegura aquesta veïna de la localitat de la Vall del Francolí. «Si no tens un terrat amb rajola vermella o no hi puges, no te n’adones», assegurava a aquesta redacció. És per això que els pocs veïns del seu carrer, així com els del voltant, amb prou feines ho sabien. «Vam quedar parats que hi hagués tanta pols». Es tracta d’una pols que no deixa passar l’aigua, tal com van poder comprovar un altre cop ahir. «Escup l’aigua i si hi poses el peu es fa una massa negra», afegia Garcia, que es mostrava preocupada pels efectes que això podria tenir sobre la seva salut i la de la seva família. «Jo tinc al·lèrgies tot i que vaig al metge i no em dona cap d’elles, no sabem si és d’això», considerava Pilar Garcia, qui està a l’expectativa, de la mateixa manera que l’alcaldessa, del resultat dels estudis del Seprona, que determinaran l’origen i l’abast d’aquest fenomen.

Si les sospites de la Plataforma Cel Net es confirmen, es podria tractar d’una «matèria plàstica» que provindria d’una planta industrial.

tracking