Diari Més
Albert Soley

Cap territorial del Banc de Sang i Teixits del Camp de Taragona i Terres de l'Ebre

Societat

«El donant més fidel és el que ha vist un familiar seu rebent sang»

Aquest divendres arrenca la Marató de Donants de Sang a Catalunya, que busca arribar a les 10.000 donacions

Albert Soley a la seu del Banc de Sang i Teixits de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

«El donant més fidel és el que ha vist un familiar seu rebent sang»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—La campanya que arrenca demà és la més gran de l’any. Quina importància té, per al Banc de Sang i Teixits?

—La seva importància radica en el fet que acabem de passar Nadal, una època en què costa que els donants vinguin a donar sang. La gent se n’oblida una mica, i a principis de gener sempre ens trobem amb el mateix problema: ens falta sang. Per això, des de fa uns anys, vam decidir engegar aquesta marató. L’objectiu és tornar a fixar les reserves al seu lloc. Ara les tenim a sis dies, i l’ideal seria que estiguessin a deu.

—Quants donants necessitarien, per arribar a aquesta xifra?

—Deu mil donants a tot Catalunya. És una xifra que solem assolir, però no ens podem quedar amb la tranquil·litat de pensar que la gent vindrà. Ho aconseguirem sempre que la gent sigui conscient que cal venir.

—Quin volum de donacions solen tenir, al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre?

—A la demarcació de Tarragona tenim unes 30.000 donacions a l’any. El problema de la sang, però, és que en necessitem rebre de manera continuada, perquè caduca a les sis setmanes. Mai podem dir que, com que ja en tenim, ens en podem oblidar, perquè al mes següent ens quedaríem sense.

—Quin cicle segueix, la sang que es dona a la demarcació?

—La sang que s’extreu aquí l’enviem a l’edifici del Banc de Sang que hi ha al 22@ de Barcelona. Allà en separen els tres components: hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma, i cada producte va a un pacient diferent. Per això ens agrada recordar que, per cada donació, hi haurà tres pacients que en rebran els beneficis. Després de passar els controls pertinents, cada producte s’envia a l’hospital de Catalunya on es requereixi, i els donants reben un missatge que els informa d’on ha anat la sang que ells han donat.

—Enguany, per la Marató, estrenen el Whatsang!, un servei de WhatsApp. En què consisteix?

—És un sistema que permet tenir una conversa personal amb el Banc de Sang. Un pot preguntar, per exemple, si havent passat una hepatitis pot donar sang, i a través del Whatsang! et contestarien (el número és el 677 071 756).

—Quines motivacions pot tenir, algú que mai ha donat sang, per decidir-se?

—Els donants de sang més fidels són els que han vist algun familiar seu amb una bossa de sang, rebent una transfusió. Això et fa pensar que podria ser la teva sang la que estigués curant aquella persona. I, si tens la sort de no haver-te trobat mai amb aquesta situació, pots fer l’exercici de pensar en la persona que rebrà la teva donació, fer un exercici d’empatia.

—Estem molt lluny, encara, de la sang artificial?

—De tant en tant van sortint notícies d’avenços. De fet, hi ha hagut algun intent que semblava que ho aconseguiria, però al final no ha sortit bé. Potser estem més a prop del que pensem, o potser haurà de passar molt de temps fins que ho aconseguim. De totes maneres, encara que tinguem sang artificial, possiblement seguirem necessitant donacions per a la resta de components.

—En quins hospitals de la demarcació se celebra la Marató i quan s’hi pot anar?

—La Marató començarà aquest divendres 10 de gener i s’allargarà fins al dia 17. Es pot donar sang a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, de dilluns a dissabte, de 9 a 14 h., i les tardes de dilluns, dimecres i divendres, de 16 a 20 h. A l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, dimarts, dimecres i dijous, de 9 a 14 h., i dimarts i dijous a la tarda, de 16 a 20 h. I a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, els dijous laborables de 9 a 14 h. i de 15 a 19 h.

tracking