Diari Més

Carreteres

Últimes hores perquè l'AP-7 sigui gratuïta entre Vila-seca i Alacant

Aquest tram té un trànsit mitjà de 22.707 vehicles diaris

Diversos vehicles al seu pas pel nou peatge troncal de l'AP-7 entre Vila-seca i Salou.

AP-7 Vila-seca Salou autopistaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els trams de les autopistes AP-7 entre Vila-seca i Alacant i l'AP-4 entre Sevilla i Jerez de la Frontera (Cadis) passaran des de l'1 de gener a ser gratuïtes per a tots els usuaris i seran gestionades pel Ministeri de Foment, la qual cosa pot suposar un estalvi per als conductors d'al voltant de 380 milions d'euros. A partir de les 22 hores d'aquesta nit, s'aixecaran les barreres en aquestes vies després de molts anys de pagament.

La supressió d'aquests peatges formen part de la decisió que va adoptar el Govern actualment en funcions de no renovar totes dues concessions a Abertis, en els 468 quilòmetres que sumen els trams citats de l'AP-7 i de l'AP-4.

Es tracta de la segona operació d'aixecament de barreres d'autopistes de peatge, després de l'executada fa 13 mesos per l'Estat a l'AP-1 Burgos-Armiñón, que gestionava el grup Itínere.

La companyia Aumar, filial de Abertis, va comunicar als treballadors un expedient de regulació d'ocupació (ERE) que afectarà uns 140 treballadors, emprats en les autopistes AP-7 i AP-4, com a resposta a la fi de les concessions.

Segons les dades de Foment, el tram de l'AP-7 entre Tarragona i València té un trànsit mitjà de 22.707 vehicles diaris, en tant que entre València i Alacant transiten 20.124 vehicles. En tots dos casos, el període estival eleva aquestes xifres fins a gairebé 36.000 vehicles.

Amb l'aixecament de barreres, l'AP-7 entre Vila-seca i Alacant passa a ser gratuïta després de 48 anys de pagament de peatges. Una liberalització per part del Ministeri de Foment que no sols suposa un estalvi per als vehicles particulars, sinó també per als transportistes i que ara obliga a analitzar l'evolució futura de la demanda i planificar la mobilitat, actuant per a millorar la connectivitat de l'AP-7 amb els municipis que travessa.

La gratuïtat suposarà un important estalvi per als transportistes que la Federació Valenciana d'Empresaris del Transport (FVET) ha quantificat entre 2.000 i 2.500 euros per vehicle. A més, comportarà un major ús d'una via millor, d'alta capacitat i més ràpida per als transportistes que cobreixen rutes de proximitat entre València, Alacant i Castelló i que fins ara evitaven utilitzar aquesta via per a estalviar-se el peatge.

Menys important serà la denominació que se li doni per a diferenciar-la de la A-7, un canvi que s'estudiarà més endavant ja que ara es mantindrà igual per a evitar problemes en la cartelleria, però que caldrà abordar perquè no es poden tenir «dues A-7».

En el tram de l'AP-4, de 93,8 quilòmetres, transiten gairebé 25.000 vehicles cada dia.

A partir de demà, dimecres, les barreres de totes dues autopistes romandran aixecades i s'iniciarà el desmantellament de les platges de peatge a través d'un contracte d'emergència fins a l'adjudicació dels contractes de conservació i manteniment que s'han licitat, estimat en 153 milions d'euros.

Sacyr, FCC i API Mobilitat han estat seleccionades per a aquestes tasques mitjançant contractes d'emergència i fins que es produeixi l'adjudicació definitiva una vegada es resolgui el recurs interposat per Abertis.

A partir del 31 d'agost del 2021 serà el torn de tres autopistes més que aixecaran barreres: l'AP-7 entre Saragossa i Mediterrani, l'AP-2 entre Tarragona i La Jonquera i l'AP-7 entre Montmeló i el Papiol, després d'expirar la concessió a Acesa (Abertis).

tracking