Diari Més

Les conseqüències del temporal

Endesa i Movistar cobren el mes de novembre a afectats per la riuada

Avui és l’últim dia per aportar donacions al compte corrent de la Riuada Solidària, que al gener obrirà un concurs públic

L'Espluga de Francolí es va despertar el 23 d'octubre amb tota mena de desperfectes arran de la riuada del dia anterior.

Endesa i Movistar cobren el mes de novembre a afectats per la riuadaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal i el desbordament posterior del riu Francolí el passat 22 d’octubre va acabar amb el negoci familiar del Restaurant El Celler, a l’Espluga. Un cop va succeir, la propietària, Ioana Alina Sandescu, va trigar «una setmana» a donar de baixa el subministrament de llum i de telèfon ja que «tenia altres preocupacions». Això, les empreses no ho han entès així i els reclamen, segons apunta, 550 euros de factura de la llum –tot i no existir cap comptador, ja que se’l va emportar l’aigua juntament amb la resta de l’edifici– i 70 euros de telèfon. La família, que vivia tota del negoci, no té diners, asseguren, per pagar aquestes factures i per aquest motiu tenen clar que aniran a judici.

Fonts de la companyia elèctrica, per la seva banda, diuen que no els consta cap reclamació feta per aquesta clienta –només la baixa. Sandescu assegura a Diari Més que sí que ha demanat explicacions a Endesa i a Movistar, però que aquestes empreses «no responen».

El deute familiar després de la riuada supera els 170.000 euros, a banda d’aquestes dues factures, ja que havien demanat préstecs –parcialment, ja els havien pagat– per a les màquines i altres recursos de l’establiment ubicat a tocar de la llera del riu Francolí.

Per tal de continuar treballant, els propietaris del restaurant van començar a vendre menús a domicili per a la nit del 24 de desembre. De moment, tenen ja en marxa una nova tongada després de la resposta positiva dels veïns –es van vendre 70 plats–, que serà la nit de Cap d’any, avui, i per a la qual ja es pot encomanar al número de telèfon 650 273 583. Fins ara, aquesta família no ha rebut «cap ajuda».

La problemàtica amb les factures podria ser compartida amb altres particulars i empreses que van perdre l’edifici. Aquest extrem, però, no l’ha pogut confirmar aquest mitjà.

Arran: «Són l’elit saquejadora»

Un cop coneguda la notícia del cobrament de factures, avançada per TV3, Arran de la Conca de Barberà va iniciar diumenge una campanya de solidaritat. «Movistar i Endesa reclamen factures de línies devastades a qui ho ha perdut tot. No ens rendim! Riuada solidària contra l’Ibex 35», apuntava un cartell fet públic a les xarxes.

Concretament, l’organització juvenil acusa aquestes empreses d’«elits saquejadores». A banda, afirmen que «sembla ser que la situació afecta els espais riu amunt i entorn de la Font Baixa o Disset Fonts de l’Espluga i entorns del Pont Vell de Montblanc».

Riuada Solidària

Una de les vies que podrien resoldre aquesta situació seria a través dels fons recaptats per la Riuada Solidària. Precisament avui a les 22 hores finalitza el termini per aportar diners a aquesta campanya per ajudar els damnificats pel temporal succeït ara fa dos mesos.

Es pot aportar a través del compte corresponent a l’Espluga (ES57 0081 0900 8600 0294 3805) o al de Montblanc (ES52 0081 0567 9000 0127 2937) amb els conceptes Riuada Solidària i Riuada Solidària Montblanc respectivament. Fonts de la plataforma avisen, però que no es garanteix que tots els afectats puguin percebre una ajuda a través d’aquest fons.

A finals del mes de gener es farà pública la quantitat recollida i el concurs públic que fixarà quines persones poden optar-hi. Per a la Riuada Solidària s’hi han fet tot tipus d’activitats arreu del territori i entitats i clubs esportius hi han col·laborat de diverses maneres durant els mesos de novembre i desembre.

tracking