Diari Més

El Cant de la Sibil·la arriba a Poblet

El grup Tornaveus l’interpretarà el pròxim 29 de desembre a la Basílica de Santa Maria

Els integrants del grup de polifonia Tornaveus.

El Cant de la Sibil·la arriba a PobletCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cant de la Sibil·la és una peça d’origen medieval que versa sobre el judici final i el naixement de Jesús. A l’Edat Mitjana i al Renaixement es representava a l’entorn de la litúrgia religiosa de la festa de Nadal a gairebé tots els monestirs, canòniques i catedrals del nostre país, així com també arreu dels països de llengües llatines.

Al segle XVI, el Concili de Trento va vetar les manifestacions teatrals a l’interior dels temples, però malgrat això, a Mallorca i a l’Alguer el Cant de la Sibil·la es va continuar representant. Al segle passat es va recuperar a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, i el 2013 ho va fer la Catedral de Tarragona.

Aquest Nadal, el Cant de la Sibil·la es podrà escoltar també a Poblet, gràcies a la iniciativa conjunta del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí i el Monestir de Poblet, que han posat en marxa un programa dedicat al cant tradicional dels dies de Nadal i les cançons de la vida rural. La proposta consisteix en una cita doble per al dia 29 de desembre. D’una banda, s’oferirà la interpretació del Cant de la Sibil·la a la Basílica de Santa Maria de Poblet. I de l’altra, es durà a terme una xerrada al Museu de la Vida Rural sobre la tradició musical nadalenca.

El Cant de la Sibil·la es podrà escoltar a les sis de la tarda a l’església de Santa Maria, i anirà a càrrec del grup de polifonia tradicional del Mediterrani Tornaveus. Aquesta formació està encapçalada pel musicòleg i director del Museu de la Música, Jaume Ayats. Junt amb ell, cantaran també Heura Gaya, Anaís Falcó, Iris Gayete i Ester G. Llop. Tots cinc són investigadors de les músiques de tradició oral arreu dels territoris de parla catalana, i han traslladat al seu espectacle els cants, les fórmules polifòniques i les maneres de cantar que són fruit de la seva recerca.

En la interpretació del Cant de la Sibil·la que oferiran a Santa Maria de Poblet, el conjunt ha optat per modular les veus amb un estil deutor de la tradició de cant popular de la zona mediterrània. A més, en aquesta ocasió, Tornaveus s’acompanyarà de Josep Borràs al baixó.

La sessió es complementarà amb diverses tonades relacionades amb el Nadal. Així, es podran escoltar també peces com El petit vailet o El noi de la mare.

El mateix 29 de desembre, a les 12h, Jaume Ayats impartirà també la xerrada El Cant de la Sibil·la i les nostres tonades nadalenques, que es farà al Museu de la Vida Rural. Durant la sessió el musicòleg desgranarà la lletra i les tradicions de les cançons de Nadal i n’interpretarà alguns fragments. Ayats també dedicarà una part de la sessió a la tradició del Cant de la Sibil·la, així com a explicar en què ha consistit la recerca que el grup Tornaveus ha fet per tal d’interpretar-lo al Monestir de Poblet.

L’accés és gratuït, però es necessita fer reserva. Per formalitzar-la, cal enviar un correu a l’adreça info@museuvidarural.cat

tracking