Diari Més

Agricultura

Unió de Pagesos exigeix que s'activin les mesures d'ajuda als afectats pels aiguats de l'octubre

Unió de Pagesos recorda que encara no s'han pogut reunir ni amb representants del Govern de l'Estat ni del català

Imatge de l'assemblea feta a la plaça de l'Ajuntament de Vilafranca el passat 16 d'agost.

Unió de Pagesos fa una crida a la participació a la vaga dels viticultors del PenedèsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos va acordar, en una assemblea celebrada el 18 de desembre a Juneda (les Garrigues), exigir a les administracions que posin en marxa línies d'ajuda per als camps de conreu i les infraestructures malmeses pel temporal del dia 22 d'octubre al Camp de Tarragona i la Plana de Lleida. En cas que no es posi fil a l'agulla, el sindicat ha avisat que emprendrà accions de protesta.

En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que, malgrat les diverses peticions tramitades, els professionals afectats encara no s'han pogut reunir ni amb representants del Govern de l'Estat ni del català per tal d'enfocar el procés de recuperació d'infraestructures i cultius.

El sindicat ja va demanar el passat dia 25 d'octubre al Govern de l'Estat que, mitjançant un decret llei, s'afegís la reposició dels danys causats pel temporal als fons ampliats per a les afectacions pel foc de finals del juny passat a la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues i per les inundacions al País Valencià del setembre. En el cas del Govern català, a més, els professionals recorden que, tot i el compromís, les ajudes pels damnificats pel foc encara no han pres forma; per això, reclamen que al mateix dissenyar-les s'hi incloguin també els afectats per l'aiguat.

A diversos municipis del Baix Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Priorat, les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Segrià, entre altres, els forts aiguats van provocar greus danys estructurals a camins, marges i accessos a les finques. A les Garrigues, a poblacions com l’Albí, el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Cervià de les Garrigues i Arbeca van resultar afectades plantacions de vinya, ametllers i oliveres, que la força de la pluja va tombar o va arrencar. També van desaparèixer camins i marges.

El gran cabdal de pluja també va desbordar rieres, torrents i barrancs. El sindicat recorda que la manca de gestió de torrents i barrancs agreuja la situació dels camps i els cultius en episodis de pluges torrencials com els de la nit passada. En aquest sentit, demana a l’Agència Catalana de l’Aigua que s’ocupi del manteniment necessari.

El sindicat també va demanar a les administracions que facin la valoració i els peritatges dels danys causats amb celeritat perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per l'afectació a causa de danys meteorològics.

tracking