Diari Més

Accidents

La C-37 entre Alcover i Valls, el tram amb més accidents a Catalunya

Segons un estudi del RACC, registra una mitjana de 2,3 accidents mortals a l'any

Els serveis d'emergències retiren la moto que ha quedat destrossada després de l'impacte CRISTINA AGUILAR

accident C-37, motorista, mort, AlcoverCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un tram de 6 quilòmetres a la C-37 entre les localitats d'Alcover i Valls (Alt Camp) és el que registra el major índex d'accidentalitat de Catalunya amb una mitjana de 2,3 accidents mortals a l'any, segons l'estudi anual de les carreteres catalanes que ha donat a conèixer el RACC aquest dimecres.

L'estudi ha estat presentat en un acte celebrat a la seu del club automobilístic a Barcelona, en què han participat el president del RACC, Josep Mateu, el director de la Fundació del RACC, Lluís Puerto, el director de Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, el director general de Mobilitat d'Infraestructures de la Generalitat, Xavier Flores, i el president delegat de Mobilitat i Urbanisme de la Diputació de Barcelona, Pere Pons.

«L'informe té la pretensió d'analitzar l'accidentalitat a les carreteres catalanes», ha explicat Lluís Puerto, que ha indicat que la mostra analitzada és del 53% de la xarxa de carreteres de Catalunya (6.368 km), per la qual circula un 90% de la mobilitat de la comunitat.

Puerto ha ressaltat que la dada més destacada de l'estudi és «l'estancament de la reducció de l'accidentalitat» en els últims 4 anys, aturant una tendència a la baixa que es mantenia des de l'any 2000.

Aquest estancament es veu en el nombre de víctimes mortals a l'any en vies interurbanes, que anava baixant des del començament del nou mil·lenni, quan la xifra era de 680 morts a l'any, i que va marcar el seu mínim el 2014, amb 157; mantenint-se des de llavors en una xifra propera a les 200 víctimes (el 2018 van ser 192).

Segons el president de RACC, Josep Mateu, els motius d'aquest estancament són «l'augment de la mobilitat després de la crisi, la manca de renovació dels vehicles en funcionament i les distraccions que genera el mal ús del telèfon mòbil».

L'estudi ha llistat els 10 trams de les carreteres catalanes amb un índex d'accidentalitat més gran en proporció al nombre de vehicles que circulen per aquests trams que situa en segon lloc, per darrere de la C-37 entre Alcover i Valls, un tram de la BV-5001 entre Martorelles i Vilanova del Vallès (Vallès Occidental) i en tercer lloc un tram entre Alp (Cerdanya) i la frontera francesa.

Al revés, els trams amb menys risc d'accidentalitat són la C-36 entre Llagostera i Platja d'Aro i la C-16 entre Sant Cugat de Vallès i Terrassa.

Pel que fa als llocs amb més concentració d'accidents -que ho són per nombre absolut d'accidents i no per la seva proporció respecte al nombre de vehicles que els transitan- l'informe col·loca al cim de la llista un tram de 7 quilòmetres de la C-58 entre Barcelona i Cerdanyola de Vallès, amb una mitjana de 7 accidents mortals a l'any.

La majoria de trams que completen la llista de concentració d'accidents es troben a l'àrea metropolitana de Barcelona, i respon a un «major volum de circulació», segons ha explicat el president delegat de Mobilitat de la Diputació de Barcelona, Pere Pons.

«Una altra dada que ens preocupa és l'alt índex d'accidentalitat de les motocicletes i ciclomotors», ha continuat Puerto en la seva exposició de l'estudi. «Les motos representen només el 5% de la mobilitat a Catalunya i, en canvi, són presents en un 43% dels accidents amb víctimes greus o mortals», ha explicat.

Des de l'any 2013, els accidents de moto i ciclomotor han augmentat un 47%: el 2013 hi va haver 1.565 accidents pels 2.306 de l'any 2018, segons recull l'estudi. «Per a nosaltres, reduir l'accidentalitat dels usuaris de motocicletes i ciclomotors és una absoluta prioritat», ha manifestat Juli Gendrau, director del Servei Català de Trànsit.

Pel que fa a la distribució per províncies de l'accidentalitat, la de Lleida és la que té més trams marcats per l'estudi com de «alt risc» i «molt alt risc» (un 44% de la xarxa viària), mentre que Tarragona és la província més segura amb només un 20% de les seves carreteres catalogat amb les esmentades etiquetes de risc.

En el global, a Catalunya hi ha 1.910 quilòmetres de carretera amb un risc «alt» o «molt alt» d'accident mortal, segons l'estudi del RACC.

Per finalitzar la presentació de l'estudi, Puerto ha assenyalat que a falta de comptabilitzar els accidents del 2019, «serà impossible assolir l'objectiu d'un 50% de descens de l'accidentalitat que la Unió Europea havia establert per al període 2010-2020». El director de la fundació del RACC ha apuntat que la previsió és tancar la dècada amb «un descens del 28% de la accidentalitat» respecte a la dècada anterior.

El director d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores, ha tancat l'acte amb una al·locució final en què ha emplaçat tots els actors a «seguir treballant» per arribar a aquest «objectiu de víctimes 0 de cara a l'any 2050».

tracking