Diari Més

Economia

El brexit afectarà 228 empreses de Tarragona que exporten al Regne Unit

El sector que més exporta és el químic però a l’alimentari és al que més el preocupa una sortida de Gran Bretanya de la UE

Imatge aèria d'un dels polígons de Tarragona, on hi ha moltes empreses del sector químic.

El brexit afectarà 228 empreses de Tarragona que exporten al Regne Unit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any 2018, 228 empreses de Tarragona van exportar els seus productes al Regne Unit, per un valor total de 562.608.672 euros. I aquest 2019, amb dades d’entre el gener i l’agost, les empreses tarragonines han exportat els seus productes per un valor de 336 milions d’euros. Després de la victòria conservadora de Boris Johnson a les eleccions britàniques les empreses exportadores d’arreu, entre les quals s’hi troben les 228 de Tarragona, comencen a preparar-se per una sortida del Regne Unit de la Unió Europea cada cop més pròxima, probablement el 31 de gener de 2020, tal com ha promès el primer ministre britànic. De totes maneres, el brexit no serà efectiu el mateix 1 de febrer, sinó que es mantindrà l’status quo, és a dir, la lliure circulació de persones béns, serveis i capitals està garantida, fins al 31 de desembre del 2020. Durant aquests 11 mesos, el Regne Unit i la Unió Europea hauran de negociar com seran les futures relacions.

A nivell de Catalunya, també el 2018, van ser 3.374 les empreses que van exportar els seus productes a Gran Bretanya; 2.735 de Barcelona, 323 de Girona i 147 de Lleida, per un valor de més de 3 mil milions, 250 milions i gairebé 93 milions d’euros, respectivament. La suma de les empreses catalanes que venen els seus productes al Regne Unit és superior al total anteriorment exposat perquè hi ha empreses que exporten des de més d’una província.

El sector alimentari, preocupat

Amb relació a les empreses tarragonines, durant el 2018, el principal sector que va vendre els seus productes al Regne Unit va ser el químic (40,3% del total), seguit per empreses de material i equip elèctric (22,4%) i el sector de l’alimentació i begudes (13%). No obstant, les empreses de Tarragona que han demanat més informació sobre la sortida del Regne Unit de la UE a la Finestreta Brexit, un servei del Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, formen part del sector de l’alimentació i productes gourmet, seguit pel de l’agricultura i el de la metal·lúrgia i productes metàl·lics. Segons fonts de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), les companyies químiques que en formen part estan també preocupades i informen els seus treballadors sobre les conseqüències que tindria el brexit, però es tracta de multinacionals que tenen les seus centrals en altres països i utilitzen altres vies d’informació en lloc de les que ofereix la Generalitat.

Pel que fa a la resta de províncies, Barcelona exporta principalment vehicles (48,2% del total), seguit del sector químic i del de l’alimentació i begudes. Productes d’aquest últim és el que més exporta Girona (54,4% del total) i, en menor quantitat, del sector de paper i arts gràfiques i de maquinària. Finalment, tres quartes parts de les exportacions de Lleida al Regne Unit corresponen al sector agroalimentari (74,3% del total), seguit de metal·lúrgia i productes metàl·lics i maquinària.

tracking