Diari Més

Exposicions

Els últims olis de Palau Ferré

El Museu de Reus mostra tres dels darrers quadres del pintor abans d’abandonar aquesta tècnica

'Noia amb vestit vermell'. Un dels tres olis sobre tela que s'exposen al Museu de Reus.

Els últims olis de Palau FerréCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins al pròxim 18 de gener, el Museu de Reus acull una mostra del tot excepcional, tant per la seva altíssima qualitat artística com per la rellevància del seu autor, el pintor cubista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000).

S’hi exposen tres quadres: Noia amb síndria, Noia amb barret de palla i Noia amb vestit vermell, tres olis de més de dos metres d’alçada en què l’artista plasma sobre la tela tres variants de la seva característica figura femenina d’ulls ametllats, acompanyada de fruita o elements decoratius. Aquests treballs, datats de l’any 1974, tenen a més una significació especial en la trajectòria artística de Palau Ferré, ja que són tres dels darrers olis que va pintar. El motiu va ser un contracte signat amb un marxant que l’obligava a pintar a metres quadrats. Després d’una sentència del Tribunal Suprem de 1974, va decidir deixar de pintar a l’oli i cremar els seus quadres durant una dècada i mitja. És per això que l’artista montblanquí va ser conegut com El pintor que cremava els seus quadres.

Durant la presentació de l’exposició, el director del Museu de Reus, Marc Ferran, va destacar l’oportunitat «perquè tothom pugui veure de primera mà tres obres especialment destacades de Maties Palau Ferré, artista del segle XX que va tenir un fort vincle amb la ciutat de Reus». Per la seva banda, l’historiador Francesc Marco-Palau, biògraf i besnebot de l’artista, va mostrar la seva satisfacció perquè «a les portes del centenari de Palau Ferré, Reus pugui redescobrir l’artista a través d’aquesta mostra, donant a conèixer de nou l’obra i els valors que professava el pintor».

Tal com apuntava Marco-Palau, el 2020 i 2021 se celebrarà una doble commemoració, les dues dècades de la mort de l’artista i el centenari del seu naixement. Considerat un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, Palau Ferré va ser influït per la Barcelona de les exposicions dels Salons d’Octubre, el cubisme picassià i els anys viscuts a París, a cavall entre la dècada dels cinquanta i la dels seixanta.

Els tres olis que s’exposen, i que l’Ajuntament de Reus té depositats al Museu, es podran visitar fins a mitjans de gener a la sala d’exposicions temporals del Raval de Santa Anna, núm. 59. La mostra s’acompanya d’un llibret explicatiu que inclou la reproducció de les obres i un article del periodista reusenc Jordi Cervera.

Els altres dos olis exposats són 'Noia amb barret de palla' (a la foto), i 'Noia amb síndria' .

Els últims olis de Palau FerréCedida

tracking