Diari Més

Societat

Els tarragonins opten pel castellà a casa, amb els amics i al telèfon mòbil

L’ús del català predomina en tots els àmbits a les Terres de l’Ebre per damunt de la resta de Catalunya

Un 29,7% dels enquestats al Camp  reconeix escriure els missatges de telèfon en castellà.

El castellà s'imposa al català a casa, amb els amics i al telèfon mòbilCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 46,5 per cent de la població que viu a les comarques del Camp de Tarragona utilitza el castellà com a llengua inicial davant del 35,5 per cent que es decanta pel català. Aquest predomini de la llengua castellana queda reflectit també en els diferents àmbits socials on s’opta per una llengua o una altra.

Segons els resultats de la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població de 2018 publicada per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), els habitants de les comarques de Tarragona usen el castellà, preferentment, a casa, amb els amics, per adreçar-se als veïns i, fins i tot, als missatges que escriuen a través del telèfon mòbil. L’ús entre el català i el castellà, però, queda equilibrat quan es tracta d’adreçar-se als companys de feina i la balança es decanta cap al català al Camp de Tarragona quan es tracta d’adreçar-se a administracions públiques com la Generalitat o els ajuntaments. A les Terres de l’Ebre, el català guanya la partida al castellà en tots els usos possibles i amb una mitjana percentual superior a la resta de Catalunya. A les Terres de l’Ebre, de fet, un 66,7 per cent de la població diu que el català és la llengua que tria inicialment, davant del 15% que opta pel castellà. A les comarques del Penedès, els usos de les dues llengües s’inverteixen: un 54,4% tria el castellà com a llengua inicial, mentre que el 34,7 per cent n’escull el castellà.

El castellà és la llengua que més se’n parla a les llars del Camp de Tarragona, almenys en un percentatge sensiblement superior al català. Mentre un 32,5% de les persones enquestades diu parlar amb la resta de la família en castellà, un 30,4% diu fer-ho en català. En el cas d’usar les dues llengües indistintament, un 7,5 per cent afirma optar-hi principalment pel castellà davant del 7,2 per cent que ho fa en català. Destaca el fet que un 6,5 per cent de la població enquestada parla en altres idiomes diferents de català i castellà. Les Terres de l’Ebre obtenen resultats dispars: el 60,9 per cent parla català a casa davant de només un 8,6 per cent que ho fa en castellà. A les llars de les comarques del Penedès –on s’inclou la tarragonina del Baix Penedès– la llengua que més s’escolta a les llars és el castellà en un 35,8 per cent dels casos, davant del 28,2 per cent que registra el català. Un 8,6 per cent dels enquestats en aquest àmbit territorial diu utilitzar una llengua o l’altra de forma indistinta, mentre que un 10,8 per cent reconeix que usa més el castellà que el català.

D’altra banda, els tarragonins del Camp usen majoritàriament el castellà per adreçar-se als seus amics (23,8% diu només parlar-hi en castellà, davant del 15,1% que ho fa només en català). El cert és, però, que un 21,1 per cent dels enquestats diu utilitzar una llengua i l’altra a parts iguals. Posats a triar, un 18,5 per cent diu usar-ne més el català que el castellà i un 11 per cent assegura que el castellà predomina amb aquests interlocutors. El castellà també s’imposa a les comunitats de veïns, un àmbit on el 32,3 per cent dels enquestats s’adreça als seus veïns en castellà, davant del 16 per cent que afirma fer-ho en català. Un 17,5 per cent assegura utilitzar ambdues llengües i un 17,9 per cent afirma que, en la majoria de casos, s’adreça als veïns en català. Com a la resta d’àmbits, el català s’imposa com a llengua per a relacionar-se amb els veïns a les Terres de l’Ebre, amb un 55,3 per cent de respostes afirmatives segons l’enquesta de l’Idescat.

WhatsApp en castellà

L’ús social del castellà es trasllada també a la utilització de la llengua en els missatges de telefonia mòbil. Un 29,7 per cent dels enquestats reconeix escriure els missatges de telèfon en castellà enfront del 12,3% que els escriu en català. El cert és, però, que un 13 per cent assegura fer-ho en ambdues llengües i, un 15,3 per cent davant del 9,3 per cent, usa més el català que el castellà. El mateix succeeix a l’hora d’escriure notes personals.

Bilingües a la feina

D’acord amb els resultats que llença la darrera enquesta quinquennal de l’Idescat sobre usos del català, aquest s’iguala al castellà en l’àmbit professional al Camp de Tarragona. Un 21,1 per cent diu parlar només castellà amb els seus companys de treball i un 20 per cent diu fer-ho només en català. Tanmateix, un 20,5% assegura parlar en les dues llengües en aquest àmbit. Tot i això, la llengua habitual al centre de treball és el català en un 45,2 per cent dels casos, davant del 45,6 on n’és el castellà. A les Terres de l’Ebre, la llengua habitual en l’àmbit laboral és, en un 78,4 per cent dels casos, el català. El català és, però, segons l’enquesta la llengua emprada per adreçar-se a la Generalitat de Catalunya així com a les administracions públiques locals.

tracking