Diari Més

Medi AMbient

Nous biòtops al nostre fons marí

Una família de Torredembarra ha impulsat un projecte per fer un parc d’esculls a Roda de Berà

Un submarinista amb tetraplegia bussejant al parc d'esculls de Torredembarra.

Nous biòtops al nostre fons maríCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Rota són una família que l’any 2006 van posar en marxa una empresa de buceig, M. Rota Diving, a Torredembarra. Entre les seves activitats principals hi ha la descoberta del fons marí, però ho fan des d’un doble compromís. D’una banda, un compromís social, per tal que qualsevol persona, independentment de les seves capacitats, pugui gaudir de l’experiència. I de l’altra, un compromís mediambiental, amb la mirada posada en la regeneració i la conservació del medi marí. En aquesta línia de treball, els Rota han engegat la campanya de micromecenatge Be part of the ocean, amb la finalitat de recollir fons per a la creació i implantació d’un parc d’esculls artificials davant la costa de Roda de Berà i la creació i implantació d’esculls artificials com a sistema d’abalisament ecològic davant de la costa de Torredembarra.

Els esculls artificials o biòtops estan elaborats amb materials naturals, i tenen com a missió esdevenir hàbitats per a les espècies de la zona. Segons detallen els promotors de la iniciativa a la pàgina del micromecenatge, «la seva estructura laberíntica tant externa com interna, les seves formes orgàniques i els diferents forats i formes que adopten afavoreixen que els organismes puguin colonitzar-los, que algunes espècies d’alevins hi trobin refugi, que altres espècies criïn i facin la posta d’ous i que, al seu voltant, la vida marina augmenti en més d’un 70%».

Per la seva banda, els abalisaments ecològics, a diferència dels convencionals, que estan fets amb formigó, tenen l’avantatge que no cal que s’enretirin un cop finalitzada la temporada d’estiu, i per tant, la vida marina que es genera al seu voltant no es veu alterada.

Tot un especialista

Al capdavant de Be part of the ocean hi ha Miquel Rota, fill de Vilafranca del Penedès que ben aviat es va iniciar en el món del submarinisme de la mà del seu pare. A la vegada, ell va encomanar aquesta mateixa passió als seus fills. A més d’haver practicat immersió en bona part dels mars i oceans de tot el món, el Miquel s’ha especialitzat en la construcció d’esculls artificials fets «amb materials i formes totalment orgàniques». Així, ja ha creat i implantat més d’un centenar de biòtops pel Mediterrani, entre altres llocs a la costa de Creixell i de Torredembarra, on el 2012 hi va ancorar nou biòtops d’abalisament ecològic.

El micromecenatge Be part of the ocean busca recaptar un total de 15.000 euros a través de la plataforma Verkami. A dia d’avui i quan encara queden pràcticament tres setmanes, han aconseguit el 46% d’aquesta xifra. Si s’assoleix la quantitat proposada, totes les aportacions estaran destinades a la construcció d’un total de sis esculls artificials fets amb materials naturals, i si se supera la xifra marcada, els seus promotors es comprometen a seguir construint esculls artificials en totes aquelles localitats de costa que ho desitgin.

Miquel Rota, que construeix esculls artificials.

Nous biòtops al nostre fons maríCedida

tracking