Diari Més

Judicial

Els Mossos xifren en 1 MEUR el capital blanquejat per la família de Montblanc

L'alcalde Josep Andreu declara en el judici: «Mai havia vist un pagament en efectiu tan gran»

dilluns, 02 desembre 2019 14:26
Redacció
Pla obert de tres membres d'una família de Montblanc, acusats de blanquejar diners del contraban de tabac, jutjats a la secció quarta de l'Audiència de Tarragona.

Imatge d'arxiu d'un judici.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d'Esquadra xifren en prop d'un milió d'euros el capital que hauria blanquejat la família de Montblanc, asseguda a la banqueta dels acusats en el judici que se celebra aquests dies a Tarragona. Tres membres del clan -pare, un fill i una jove- estan acusats de blanqueig de diners provinents del contraban de tabac i també per pertinença a grup criminal. Un dels nombrosos testimonis que han testificat aquest dimarts en el judici és l'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, sobre unes operacions entre la família i l'Ajuntament. Andreu ha afirmat que, per una permuta de terrenys, el consistori va rebre un important pagament en efectiu que el va empènyer a consultar si era legal.

«Ens van pagar 130.000 euros en efectiu, una operació amb un pagament tan gran -de particulars- no n'havia vist mai cap; per això vaig voler assegurar-me amb l'interventor i el secretari de l'Ajuntament que era legal; i aleshores l'any 2008 sí que era legal, ara ja no ho podríem acceptar», ha declarat l'alcalde. Aquest pagament correspon a una permuta de finques «equivalents», valorades pel mateix import -uns 41.000 euros. L'Ajuntament es quedava unes propietats urbanes de la família que necessitava per reconvertir una cruïlla de carreteres en una rotonda i, a canvi, el clan rebia una finca per urbanitzar del pla parcial 4, havent d'assumir, però, unes càrregues urbanístiques. En total, la família va acabar abonant 430.000 euros.

En definitiva, capital d'origen desconegut, falta de concreció i confusió de bens familiars. Agents de la Unitat Central de Blanqueig i Delictes Socioeconòmics que van fer els registres han detallat els moviments irregulars de la família del 2006 al 2014, període durant el qual van adquirir nombroses finques i vehicles amb elevats pagaments, a través de dues societats familiars malgrat que tenien grans pèrdues.El global del capital familiar no justificat s'eleva a 987.000 euros, dels quals prop de 480.000 euros corresponen al matrimoni, en concret, a la dona de l'acusat -també era acusada, però va morir. Als altres dos processats, un fill i una jove casada amb un altre dels fills, se'ls atribueixen 265.000 euros i 242.000 euros, respectivament.

Els Mossos contraposen aquestes xifres «cridaneres» amb el fet que l'esposa difunta no tenia pràcticament recursos econòmics i les dues societats, Logística Tiber i Tamesis Creaciones, d'on n'era la sòcia majoritària, presentaven grans pèrdues. Se la relaciona amb múltiples moviments amb el suposat objectiu de blanquejar, com la permuta «altament sospitosa» de finques a l'Ajuntament de Montblanc, pagaments a empreses sense justificar l'origen del diner -24.000 euros a White-Hill- i -11.000 a Expresoil Distribuidora-, pagaments al consistori en efectiu de 200.500 euros -del 2006 al 2014-, compres de finques sense recursos i en efectiu -113.339 euros-, i l'ingrés amb origen injustificat de 130.000 euros de Logística Tiber.

Pel que fa al principal acusat, consten uns rendiments «injustificats» de treball per tercers d'uns 409.000 euros, des del 2007 al 2011. En la vista oral, a part de l'alcalde, el tinent d'alcalde i l'arquitecte municipal, també han testificat veïns de la zona que han venut finques als acusats o hi han tingut contactes comercials durant el període de temps investigat. Tots ells han afirmat que no els coneixien gaire i que sempre pagaven en efectiu. Altres, estretament vinculats a la família i els seus negocis, han assegurat que només els consta la seva dedicació als cereals i al lloguer de maquinària. Treballadores que portaven els comptes de les societats han dit que els beneficis eren limitats i han negat cap relació comercial amb Malàisia.

El cas es jutja a la secció quarta de l'Audiència de Tarragona. Els tres processats declararan el darrer dia.

tracking