Diari Més

Societat

El més normal és ser diferent

Valls acull aquest dimecres la ‘Desfilada per les capacitats’, amb joves amb diversitat funcional

Els nois i noies del SOI de la Fundació Ginac i l'Ins Narcís Oller de Valls  que faran la desfilada.

El més normal és ser diferentCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb el lema La diferència marca tendència, aquest dimecres el Centre Cultural de Valls acollirà la tercera edició de la Desfilada per les capacitats. Es tracta d’una desfilada de moda protagonitzada per nois i noies procedents del Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) de la Fundació Ginac, que treballa en la formació per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional, i del SIEI (Suport Intensiu per a l’Escolarització Inclusiva) de l’ins Narcís Oller de Valls.

Aquesta acció s’emmarca en la Setmana de les capacitats, que ja fa set anys que se celebra a la ciutat de Valls. La impulsora de la desfilada i responsable del SOI de la Fundació Ginac, Celeste Pujol, explica que la voluntat de l’activitat és «aconseguir una mirada diferent cap a les persones amb diversitat funcional». Pujol apunta que, tot i que principalment es busca la sensibilització «també hi ha un punt molt important d’empoderament, perquè els fem partícips de tot, des de la tria de les cançons fins a les coreografies o la roba que vestiran».

Amb la voluntat d’aprofundir en aquesta sensibilització, una part del públic que assisteix a la desfilada està formada per nens i nenes de les escoles de Valls. «Des d’un principi vam treballar perquè la iniciativa no fos com un bolet que sortia només per mostrar persones diferents, sinó que vam voler tot plegat tingués un sentit i un contingut més enllà dels centres participants», assenyala Pujol.

És per això que també es realitzen tallers a les escoles, concretament entre els alumnes de 5è de primària. I, enguany, com a novetat, nens i nenes de dues escoles –Eladi Homs i La Candela– desfilaran acompanyant els joves models del SOI Ginac i del SIEI del Narcís Oller. «La idea és que la desfilada sigui inclusiva amb tot el que això implica, i això es reforça si hi desfilen persones amb diversitat funcional», conclou la Celeste.

La Desfilada per les capacitats es fa amb la complicitat de moltes persones, que amb la seva col·laboració fan que la passarel·la de moda sigui tot un espectacle. Així, els vestits que llueixen els models són cedits per diverses botigues de la ciutat de Valls, mentre que els pentinats són obra de la perruqueria Bea, d’Alcover, i el maquillatge és responsabilitat de professionals procedents de la Perfumeria Pijuan i el Centre Sensacions, també de Valls.

«Per als nois i noies aquesta activitat suposa ser els màxims protagonistes, i no només aquell dia, sinó durant tot el procés de preparació. I, al final, el fet que tothom els miri, que vagin vestits elegants, se sentin guapos, en definitiva, siguin el centre d’atenció, també és molt important», detalla Esther Blanes, educadora orientativa del SIEI del Narcís Oller. Els estudiants que participen en la desfilada són de tercer i quart curs de la ESO, i per això alguns dels seus alumnes repeteixen experiència.

«El segon any ho esperen amb moltes ganes», assegura la professora, que també assenyala que accions com aquestes són tan positives per als joves com per a les seves famílies, «perquè veuen que són capaços de tot».

tracking