Diari Més

Societat

Tanca el restaurant de Siurana insubmís a la fiscalitat espanyola

Des del 2012, mitjançant la campanya ‘Diem prou!’, ingressa els impostos a l’Agència Tributària Catalana, però a principis d’any els van retirar el NIF

El Bar Restaurant Siurana tancarà al desembre.

Tanca el restaurant de Siurana insubmís a la fiscalitat espanyolaRESTARURANT SIURANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu treballadors del Bar Restaurant Siurana es quedaran al carrer un cop passi el pont del mes de desembre. Així ho van traslladar la setmana passada els amos del negoci, Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, a la seva plantilla, després que el gestor els recomanés prendre aquesta mesura, diuen, davant la retirada del NIF i el bloqueig dels comptes corrents efectuat per l’Agència Tributària espanyola (AEAT). Segons aquest organisme estatal, no tenien constància de l’estat dels comptes des de principis d’any. Va ser llavors quan els van notificar la incidència i, fa mig any, els van retirar ja el NIF i al juny els van bloquejar els comptes.

Des de 2012, l’empresa ingressa les quantitats corresponents a les taxes a l’Agència Tributària Catalana (ATC), en el marc d’una campanya, Diem Prou!, que crida a la insubmissió fiscal a l’Estat espanyol. Per aquest motiu, Bartolomé els va respondre que per aclarir-ho «es dirigissin a l’Agència Tributària Catalana, que al cap i a la fi és una sucursal de l’espanyola». Després no hi va haver retorn.

«El gestor ens aconsella no seguir treballant», diu Bartolomé aquest diumege, el mateix dia que s'ha començat a fer viral a les xarxes socials un cartell penjat a la porta del negoci anunciant precisament el tancament. «És una barbaritat el que ens han fet», afirma, «ens podrien haver deixat el NIF per seguir operant mentre tot això se soluciona, però és que no hi ha contesta».

Aquest establiment, ubicat al poble ara dins el terme municipal de Cornudella de Montsant, tenia reserves fins al desembre. «Volíem arribar fins al pont perquè tenim el deure de cara a la clientela», assegura Bartolomé que, això sí, destaca que en aquest tercer trimestre de l’any han fet «mans i mànigues» per poder continuar pagant als proveïdors.

Crítiques als partits

El cartell que anuncia el seu tancament diu: «Malgrat el nostre immediat requeriment argumentant que l’empresa estava al corrent de pagament i havia complert amb totes les seves obligacions de manera normal i només pel que fa a l’IVA i a l’Impost de Societats, i de forma reivindicativa ho havia fet amb l’ATC, amb la intenció d’obligar als nostres representants a obeir el mandat del poble expressat a l’Estatut de 2006, no se’ns ha restablert el NIF català en aquest cas amb l’excusa d’estar intervinguts». El local qualifica d’«atac democràtic» a l’empresa la mesura i avisa que el tancament és «si més no a curt/mitjà termini».

En aquest sentit, preguntats sobre quina ha estat la resposta de l’administració catalana, destaquen que de moment no han rebut el suport que esperaven.

Al cartell, de fet, ja retreuen als partits polítics sobiranistes que no s’hagi aplicat la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). També alerten que no volen seguir vinculats «a una administració espanyola, avui desacreditada política, judicial i policialment» «Si no hi ha joc net democràtic, nosaltres no juguem», conclouen.

tracking