Diari Més

Dia Mundial de la memòria transexual

David Tello: «No hem de normalitzar la diversitat, sinó diversificar la norma»

Tello, pare d’un nen transsexual i amb anys d’experiència en l’activisme, és el representant d’Euforia Familias Trans Aliadas a Catalunya

David Tello al banc pintat amb els colors de la bandera transsexual a la Riera de Gaià, on viu.

David Tello, riera gaià, transexual, persones trans, Euforia Familias Trans AliadasOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

David Tello és el representant d’Euforia Familias Trans Aliadas a Catalunya, euforia.org.es, una entitat estatal nascuda fa prop d’un mes, formada per gent amb un llarg recorregut en el món de l’activisme que lluita pels drets de les persones transsexuals. Donen suport a famílies amb menors trans, a famílies amb adults trans i a persones adultes que hagin fet el trànsit o que l’estiguin fent. Euforia, una entitat transfeminista i que impulsa un llenguatge inclusiu, treballa en diferents àmbits per informar sobre la transsexualitat i lluitar contra la discriminació que pateixen les persones trans. Pel que fa als àmbits en els que treballen, l’activista va incidir molt en l’àmbit laboral «per la discriminació existent», i va explicar també que Euforia busca ser «un motor de canvi social».

Tello explica que es va iniciar en l’activisme quan ell i la seva dona es van adonar que tenien un fill trans, Dani, que ara té 12 anys i va fer el trànsit amb 7. «Donar aquest pas és la millor decisió que vam prendre a la nostra vida», assegura Tello. El representant d’Euforia a Catalunya va voler remarcar també que «la identitat de les persones és el sentiment íntim i és molt important lluitar per aquesta identitat».

Tello va explicar també que «el que anomenem trànsit social és aquell dia en què la persona, per fi, vesteix com se sent identificat i té un nom amb què tothom s’hi ha de dirigir». I afegeix que «és brutal la felicitat d’una persona que dona aquest pas, a l’associació en diem eufòria». Tello va dir que «nosaltres sempre lluitem per demostrar que la transsexualitat no és cap malaltia» i va defensar que treballen també per «trencar els tòpics erronis de què les persones trans neixen amb cossos equivocats. Això no és cert, els seus cossos són perfectes i funcionals, el que és errònia és la mirada de la societat». L’activista va explicar que el gènere «és una construcció social» i des d’Euforia lluiten per posar fi a això, amb el binarisme i amb els colors a les escoles: «En l’àmbit educatiu insistim molt que trenquin amb la segregació de sexes», pel qual assegura que encara han de treballar moltíssim «en una societat que és totalment binarista en un model heteropatriarcal».

Tello va reconèixer que a Catalunya es disposa d’una llei autonòmica, l’11/2014, en contra de la lgtbifòbia, i que «un dels objectius d’Euforia aquí a Catalunya és desenvolupar aquesta llei», i va afegir que «s’estan aconseguint drets però encara queda molt». Sobre això, Tello va criticar que encara no hi hagi una llei semblant a nivell estatal: «No pot ser que hi hagi persones trans que tinguin uns drets o uns altres depenent de la comunitat on visquin». «No hem de normalitzar la diversitat, sinó que hem de diversificar la norma», va manifestar Tello, assegurant que és una frase que li encanta. «Sovint es parla de què s’ha de normalitzar la diversitat, i això sembla que vingui a dir que les persones diverses han de modificar-se i poder encaixar per ser normals, fet que no ens agrada, ja que de per si la diversitat és normal», va defensar Tello, i va afegir que «per això diem que s’ha de diversificar la norma, ja que és normal ser divers, fet que enriqueix la nostra societat».

tracking