Diari Més

El PSC de Cambrils demana que l'Ajuntament assumeixi el 50% de l'augment de la taxa de recollida d'escombraries

Els socialistes ha presentat al·legacions per evitar que únicament els veïns paguin l’augment del cost del servei

Imatge del grup municipal socialista a Cambrils

El PSC de Cambrils demana que l'Ajuntament assumeixi el 50% de l'augment de la taxa de recollida d'escombrariesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC de Cambrils ha presentat avui en roda de premsa l’escrit d’al·legacions que han entrat al registre municipal per tal que siguin preses en consideració.

La portaveu del grup, Ana López, acompanyada d’altres membres del seu partit Josep Ma Vallès i Ingrid Duch, ha assenyalat que «l’equip de govern no ha tingut cap mena d’imaginació ni consideració vers la ciutadania i ha decidit traslladar directament l’increment del cost de la incineradora -un total de 610.000 euros- i pretén apujar la taxa d’un 14%, lluny del que seria un increment de l’IPC».

López, afegia que «nosaltres no estem d’acord en que es repercuteixi tot directament als rebuts de les llars de Cambrils quan el mateix Ajuntament no ha estat a l’alçada implantant eines efectives i mesurables per millorar la recollida d’escombraries al municipi», a més de criticar que «una vegada més actuen amb prepotència i unilateralitat i no han explicat a la població a què es deu aquest increment de la taxa, ni tampoc ha estudiat altres vies alternatives».

Des del PSC, s’aposta també per conscienciar els usuaris i motivar-los per aconseguir un desenvolupament sostenible. «No classificar bé les brosses es penalitzarà cada any més i hem de ser conscients que la regla de les tres ‘R’, Reduir, Reutilitzar i Reciclar és la única forma d’arribar a aquest objectiu».

Les propostes concretes

Els socialistes han sol·licitat en l’escrit d’al·legacions que l’Ajuntament assumeixi un 50% de la pujada anual del cànon que representa 610.000 euros/any. D’aquesta manera, l’Ajuntament assumirà 305.000 euros i només l’altra part es repercutirà als rebuts de la ciutadania.

Una segona proposta és que s’apliqui una taxa diferenciada en funció de la generació estimada de residus, per exemple segons la superfície de l’habitatge. D’aquesta manera es proposa un increment d’entre el 5 i el 9% en funció dels metres quadrats de l’habitatge (tant al nucli com a urbanitzacions) i d’un 7% per a magatzems i locals comercials sense activitat, així com per a garatges de particulars que integrin un activitat cadastral independent.

La tercera mesura que vol implantar el PSC és bonificar a aquelles persones que facin servir la deixalleria, ja que redueixen la fracció de rebuig, que és la més contaminant. En aquest sentit es proposa aplicar una bonificació del 20% als habitatges que facin ús de la deixalleria 3 vegades a

l’any i d’un 25% si ho fan servir 6 vegades o més.

La intenció del PSC és també millorar la gestió de la recollida selectiva, arribant al 60% del reciclatge correcte i sense impropis.

La portaveu del partit també ha demanat al govern d’ERC, Junts i NMC que donada la seriositat de l’assumpte i les deficiències que s’acumulen encarregui un estudi per poder diagnosticar on som, cap on anem i cap on volem anar. A més d’instar a realitzar accions o campanyes sensibilitzadores efectives i que es puguin mesurar els seus resultats adequadament.

López ha afirmat que «des de la signatura del nou contracte amb Secomsa es ve demanant aquest diagnòstic i, a dia d’avui, encara no en tenim noticies. S’hauria de realitzar una anàlisi dels costos reals de la gestió actual dels residus urbans, associada a dades de generació, recollida, separació i tractament que s’haurien d’analitzar amb criteris estadístics», apuntava.

tracking