Diari Més

Setmana de la Ciència

La xerrada 'Els Secrets de la Taula Periòdica', apropa la ciència als més joves

L’espectacle protagonitzat per Mar Reguero i Anna Maria Masdéu va tenir lloc ahir a Cambrils

Un instant de l'activitat que va tenir lloc ahir.

taula periòdica, xerrada, cambrils, setmana de la ciència, Mar Reguero, Anna Maria MasdéuOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Dra. White i la Dra. Black són dues científiques que discrepen. La primera explica a tots els assistents perquè els elements de la taula periòdica estan endreçats segons la coneguda classificació de Dimitri Mendeléiev i la segona opina que no és la millor manera de fer-ho, que no és comprensible. I a partir d’aquí, s’enreden en una divertida discussió on es revelen alguns dels secrets que s’amaguen darrere dels àtoms i els seus compostos.

En realitat, l’espectacle que va acollir ahir la sala d’Actes del Centre Cultura de Cambrils està protagonitzat per dues científiques Mar Reguero i Anna Maria Masdéu, professores de Química Física i Inorgànica a la URV. Ambdues van llençar-se a l’aventura de divulgar i van voler fer-ho de la manera més divertida possible. «La URV ofereix xerrades als instituts i aquest curs com era l’Any Internacional de la Taula Periòdica vam decidir fer la xerrada d’aquest tema i donat que a l’Anna Maria Masdeu li agrada molt el teatre vam apostar per fer-ne una teatralitzada» detalla la Mar Reguero.

La combinació de teatre, humor i ciència dona com a resultat un públic entregat i amb interès en la seva explicació. I el tema, que a priori pot semblar enrevessat esdevé dinàmic i divertit. Els exemples reals i les anècdotes que les dues doctores porten a escena fan que sigui una explicació molt interessant tant pels més petits com pels pares.

«La taula periòdica és, en realitat, un tema molt més proper de què podem imaginar» explica Reguero. El públic entén què és la taula periòdica i també quins tipus d’elements la conformen, per a què es fan servir i que els àtoms formen part de la nostra vida diària. «Al final la química no és una cosa llunyana, està en el nostre dia a dia, tot és química» expliquen. I els exemples que posen són molt propers: la mala olor que produeix el sofre o on podem trobar fòsfor. L’activitat va ser molt participativa i els nens van estar molt atents durant l’activitat, fins i tot a les informacions més adreçades al públic adult. Aquestes dues científiques, que ja van portar el mateix espectacle a la Plaça Corsini el passat mes de setembre com a acte previ a la Nit Europea de la Investigació, comparteixen també gran part de la seva recerca. Ambdues treballen per descobrir com utilitzar el CO2 que és contaminant i sintetitzar-lo en compostos reutilitzables.

Aniversari de la Taula Periòdica

La xerrada que va tenir lloc ahir a Cambrils, s’emmarca en la Setmana de la ciència, l’esdeveniment anual de divulgació científica més important en l’àmbit europeu. Són molts els tallers i iniciatives arreu de Tarragona que es desenvolupen amb l’objectiu de fomentar l’interès de la societat per la investigació i el coneixement. En aquesta edició, la Setmana de la Ciència coincideix amb l’Any internacional de la Taula Periòdica dels elements químics. Se celebra el 150 aniversari de la publicació pel químic rus Dimitri Mendeleiev de la primera versió de la Taula periòdica dels Elements Químics. És considerada un dels majors assoliments de la ciència i una eina clau no sols per a la química sinó també per a la física i la biologia.

tracking