Diari Més

Emprenedoria

La tossuderia és de color safrà

Joan Cartanyà, al capdavant de l’empresa Aromis de la Conca, ha recuperat el cultiu d’aquesta espècia

Joan Cartanyà amb un cistell de flors de safrà.

La tossuderia és de color safràCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La flor del safrà es coneix popularment com La flor d’un dia, perquè cal estar molt pendent de la seva floració i collir-la al matí del mateix dia en què s’obre, ja que, a mida que avancen les hores, es va tancant. Un cop collida la flor, se’n treuen manualment els brins o pistils dels pètals, en una operació que s’anomena desbrinament. Aquests brins, d’un característic color escarlata, són el safrà, una espècia molt preuada com a condiment culinari.

A la Conca de Barberà, la collita del safrà es realitza des de mitjans d’octubre fins a mitjans de novembre i, a dia d’avui, ja està pràcticament enllestida.

Així ho explica Joan Cartanyà, responsable d’Aromis de la Conca, i impulsor de la recuperació del cultiu d’aquesta espècia a casa nostra. Aquesta flor de color violat havia estat extensament cultivada a Catalunya des del segle XIII fins els anys vint del segle passat, però la complexitat del seu conreu i, sobretot, la competència de països productors amb mà d’obra més barata, va causar una forta davallada i, finalment, la pèrdua dels conreus.

L’any 2007, Cartanyà va engegar un projecte de cultiu de plantes aromàtiques a la Conca de Barberà, posant també la mirada en el safrà. «En aquell moment no vam trobar ningú a Catalunya que en cultivés amb finalitats comercials, així que vam decidir fer unes primeres proves amb bulbs que vam anar a comprar a Castella La Manxa, on encara es mantenia el cultiu».

Les primeres plantacions les van fer en una finca a la pedania de la Guàrdia dels Prats, a Montblanc, i amb aquella primera experiència van poder comprovar que aquest bulb requereix de sòls que drenin molt bé, i també que són un reclam per als senglars i els rosegadors, sobretot els talps.

Així, a partir del tercer any, Cartanyà va decidir traslladar el conreu i també canviar de proveïdor, comprant bulbs de cultiu ecològic. L’any 2011, amb el safrà ja a ple rendiment, va encomanar el seu entusiasme a altres productors amb la voluntat de consolidar el projecte: «Vam convèncer pagesos, famílies i petites empreses agrícoles perquè apostessin pel safrà com a cultiu complementari, amb parcel·les petites, aprofitant els seus propis recursos», explica el Joan.

Així naixia l’associació Safracat, que a dia d’avui integra una vintena de productors de la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp, l’Alt Camp, la Segarra, les Garrigues i l’Anoia. Tots plegats conreen safrà sota unes mateixes condicions, i el comercialitzen a través de la marca Aromis de la Conca, que distribueix en botiges gurmet, botigues eco, agrobotigues i restaurants.

En paral·lel, Joan Caratanyà es dedica a la divulgació del cultiu i consum del safrà, i ho fa a través de l’Espai Aromis de Montblanc, on realitza sortides divulgatives en què ensenya a collir i desbrinar safrà. També col·labora amb l’Àrea de Turisme Montblanc, que durant uns anys organitzava la fira Safrània, i que actualment s’ha reconvertit en l’esdeveniment #Safrània365.

Flors de safrà dels cultius d'Aromis de la Conca a Montblanc.

La tossuderia és de color safràCedida

tracking