Diari Més

Meteorologia

Les fortes pluges trenquen un pont a Cambrils

Mont-roig del Camp, Cambrils, Salou, Reus i Tarragona, alguns dels municipis més afectats a causa de les rierades d’aigua

El pont d'Alforja, trencat per la pluja

Les fortes pluges trenquen un pont a CambrilsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les fortes pluges que van afectar aquest dilluns tot el territori català van deixar imatges espectaculars tota la tarda i la nit. Molts municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre patien els aiguats i alguns d’ells –com ara Cambrils, Salou, Mont-roig del Camp, Reus o Tarragona– en van patir les conseqüències amb els carrers plens d’aigua. Tot plegat va provocar talls de carreteres a Amposta, els Guiamets o la Costa Daurada. L’episodi de la gota freda, que encara durava al tancament d’aquesta edició, va fer que es tallessin les comunicacions ferroviàries tant entre Reus i Tarragona com entre Mont-roig i Cambrils i al Priorat.

La guingueta de la platja Llarga de Salou va ser arrossegada cap al mar a causa de la quantitat d’aigua que estava caient al municipi. A Marçà, al Priorat, va caure un gran mur de pedra, sense qua causés danys personals. La Policia Local de Cambrils, veient la tromba d’aigua que desbordava especialment la riera d’Alforja –on va esfondrar-se una passarel·la–, recomanava als seus veïns que no sortissin al carrer i, sobretot, que no agafessin el cotxe sota cap concepte. Al municipi veí, a Salou, els punts de més incidència es van trobar a la plaça d’Europa, al barri de la Salut i al barranc de Barenys, que també van resultar inundats. Protecció Civil va anunciar mitjançant Twitter que les classes de Primària a Amposta havien quedat suspeses a causa de les fortes pluges.

La riuada s’hauria emportat el Celler Rendé Masdeu i un restaurant de la l'Espluga de Francolí, així com un pont, deixant la localitat parcialment incomunicada a hores d’ara.

A banda, Protecció Civil va activar la prealerta del pla d’emergències Ferrocat després que calgués tallar la circulació de trens de la línia R-15 de Rodalies de Renfe entre les estacions de Marçà-Falset i Guiamets per acumulació d’aigua a la zona de vies. Des de les 17.35 hores l’acumulació d’aigües a la zona de vies entre l’Hospitalet de l’Infant i Mont-roig interrompia la circulació ferroviària en aquest tram afectant trens Regionals de la línia R-16 i trens de Llarga Distància del Corredor Mediterrani. Més tard, a les nou de la nit, van tallar també el trànsit entre Reus i Tarragona.

L’episodi de gota freda va afectar ja a la nit la ciutat de Tarragona, amb forts aiguats que van deixar imatges impactants en diversos carrers de la capital i amb arbres caiguts inclosos a causa del fort vent.

126 incidències fins a les 20h

La ciutat de Cambrils va concentrar bona part de les actuacions dels Bombers per la llevantada que assolava diversos indrets del país. A partir de les cinc de la tarda la pluja va començar a caure amb més intensitat al Camp de Tarragona, i en aquesta ciutat en concret el cos d’emergències va haver d’actuar per inundacions de baixos, per rescatar conductors atrapats per l’aigua o per retirar elements que van caure a conseqüència de l’aigua i del vent. Un dels punts de preocupació és la riera d’Alforja, que acumulava aigua de les zones de muntanya del Baix Camp i que creuava la ciutat. Baixava molt plena.

Des del principi de l’episodi i fins a les vuit del vespre els Bombers van atendre 383 avisos. Una tercera part van ser a la Regió d’Emergències de Tarragona, concretament 126. D’aquestes 126, 50 van ser a Cambrils.

També hi havia nombroses carreteres tallades per inundació. Arreu de Catalunya n’hi havia set, quatre de les quals al Camp de Tarragona. Eren l’AP-7 al tram Cambrils-Salou en ambdós sentits de la marxa, l’N-420 a Riudoms també en ambdós sentits, la T-312 a Cambrils i la TV-3031 als Guiamets. Les altres tres eren a les comarques gironines, la C-252 a Vilabertran, la GIV-6211 a Figueres i la GIV-6301 a Armentera.

Arreu de Catalunya

La llevantada prevista fins a avui pels serveis meteorològics a Catalunya va començar a afectar amb més força diverses zones del Baix Empordà i les Terres de l’Ebre, per bé que s’esperen pluges arreu del litoral i també de les zones interiors.

Des dels Bombers s’explicava que fins a les quatre de la tarda es van fer un centenar de sortides, moltes relacionades amb el vent, com ara caiguda de branques d’arbres o altres elements, però que ja n’hi començava a haver relacionades amb inundacions, especialment a indrets com Palamós o l’Escala. L’acumulació de pluja obligava també a les cinc de la tarda a tallar dues carreteres, la C-31 a Calonge i la TV-3031 als Guiamets.

Pel que fa als 97 avisos que els Bombers havien atès fins a les quatre de la tarda, 29 van ser a la regió d’emergències Nord, 21 a la Sud, 14 a les Terres de l’Ebre, 9 a la de Girona, 9 a la Centre, 8 a la de Girona i 7 a la de Lleida.

El telèfon 112 de Protecció Civil, de la seva banda, va rebre fins a la mateixa hora 146 trucades derivades de l’alerta del pla d’emergències Inuncat pel temporal de llevant que afecta Catalunya. 23 van ser del Vallès Oriental, 18 del Barcelonès, 12 del Garraf, 11 del Baix Ebre, 9 del Baix Llobregat, 9 del Tarragonès, 6 del Baix Camp, 6 del Maresme, 5 de la Ribera d’Ebre i 4 de l’Alt Penedès.

D’altra banda, ja a les 22 hores, els Bombers van anunciar que en les dues hores següents es van registrar 147 avisos al Camp de Tarragona i 89 a l’àrea de Lleida. A Tarragona, les pluges van arribar als 38 litres per metre quadrat. L’aiguat va provocar a més que es tallés l’autopista AP-7 entre Vila-seca i Cambrils.

A dos quarts d’onze, quan bona part de la pluja ja havia transcorregut, la conselleria de Protecció Civil de l’Ajuntament de Tarragona va activar el Pla d’Actuació Municipal, en fase d’alerta, per risc d’inundacions.

Es recomanava a la població que consultés els consells preventius del web de Protecció Civil de l’Ajuntament, que inclouen situacions molt diverses, des del fort onatge, les ventades, les temptestes i llamps, les inundacions, entre d’altres. La Part Baixa de la ciutat es va tornar a veure afectada especialment per greus inundacions, que van impedir el trànsit habitual.

Vols desviats

L’aerport de Reus també va ser víctima de la llevantada. Concretament, l’activitat es va veure afectada després que diversos vols es desviessin cap a Barcelona per, segons indicava ahir la secció sindical de la UGT a l’aeroport, «males condicions meteorològiques». Els vols FR3842 i FR2828, procedents de Stansted (Regne Unit) i de Brussel·les van anar fins a l’aeroport del Prat quan passaven les nou de la nit.

Un cotxe atrapat a Miami Platja

La pluja inunda carrers del Camp de TarragonaDavid Ber

El mur de Marçà que ha cedit

La pluja inunda carrers del Camp de TarragonaBombers

Les pluges a Montblanc

Les fortes pluges trenquen un pont a CambrilsDiari Més

Les destrosses del Francolí a l'Espluga

Les fortes pluges trenquen un pont a Cambrils@Nuriasabate

tracking