Diari Més

L'Ajuntament de Valls reduirà la taxa d'escombraries als veïns que més reciclin

L’estalvi sobre el rebut serà de fins al 43%

Durant el ple de dimarts es va anunciar que es destinarà una part dels pressupostos a la Fundació Proactiva Open Arms.

L'Ajuntament de Valls destinarà un part dels seus pressupostos a la Fundació Proactiva Open ArmsDIPTA.CAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Valls premiarà les famílies que més reciclin amb una reducció de la taxa d’escombraries. La rebaixa sobre el rebut pot ser del 10% i fins a un màxim del 43% respecte la taxa actual -que és de 114 euros. La mesura s’aplicarà el 2020 amb tres tipus d’incentius, acumulables: una reducció del 9,63% als que reciclin a casa -ho hauran d’acreditar amb fotografies-, del 32,22% si a més també dipositen residus a la deixalleria i fins al 43,52% per aquells que també facin autocompostatge de la fracció orgànica. L’objectiu principal és incrementar els índexs de recollida selectiva que es mantenen estancats en poc més del 40% des de fa anys. Per aquest motiu, la taxa per als que no realitzin la selectiva a casa quedarà fixada en 129 euros. El rebut bàsic incrementarà un 12,96% en relació el 2019.

Reciclar tindrà recompensa a la capital de l’Alt Camp. La iniciativa no és del tot nova. Parteix d’unes rebaixes sobre el rebut de la brossa, que es van començar a aplicar, fa un parell d’anys, a les persones usuàries de la deixalleria. Les instal·lacions rebien unes 800 persones a l’any. Ara la mesura s’ha ampliat amb tres tarifes d’incentius diferents, denominades de nivell 1, 2 i 3.

Per poder-se acollir al nivell 1, el ciutadà haurà de formalitzar una sol·licitud a principis del 2020. En el document s’acreditarà el compromís a fer la recollida selectiva, justificant-ho amb fotografies de l’espai de casa seva on té els cubells per a les fraccions. També s’autoritzarà l’Ajuntament que pugui fer inspeccions als domicilis, en uns controls que seran aleatoris.

Complint el nivell 1, es pot optar als següents. El nivell 2 són les aportacions fetes a la deixalleria municipal durant l’any, i el nivell 3, que inclou els ciutadans que facin autocompostatge -també caldrà aportar imatges de l’autocompostador. En cas de complir tots tres requisits s’aplicarà la rebaixa màxima del 43,52% sobre la taxa actual, que és de 114 euros.

Fer front a la incineració de residus

Amb la mesura es vol reduir el volum de residus que s’incineren. La incineració dels residus, tot i les millores tecnològiques que s’apliquen a la planta incineradora de Constantí (Tarragonès) i el projecte de modernització que s’ha previst, comporten un major cost ambiental amb un major volum d’emissions de CO2 a l’atmosfera.

Des de l’Ajuntament de Valls es remarca que, a més, cal tenir en compte les directives europees i normatives estatals i catalanes que estableixen llindars més alts per a la selectiva, així com l’increment dels costos econòmics bé sigui per les inversions a la planta incineradora o per l’augment del cànon sobre la incineració de residus.

Així, si l’any 2018 Valls va portar a incinerar 7.600 tones amb una despesa econòmica de 528.000 euros, amb els increments del cost d’incineració previstos per al 2020, aquesta despesa s’elevaria fins als 757.000 euros a l’any, més d’un 40%. Així, els incentius es plantegen tant per aquests increments com per les emissions de CO2.

També es reduiran entre un 9% i un 29% la taxa d’escombraries per a pàrquings. En canvi, s’incrementarà la taxa per a les activitats generadores de major volum d’escombraries. És el cas de supermercats o grans establiments que, en funció de la superfície o l’activitat, se’ls aplicaran increments que podran arribar fins al doble que en l’actualitat.

Altres aspectes de les ordenances fiscals

La modificació de la taxa d’escombraries és la principal novetat de la proposta d’ordenances fiscals per al 2020 que es debatrà en el proper plenari. Les ordenances preveuen la congelació de la pràctica totalitat d’impostos. En el cas de l’Impost de Béns Immobles es modifica el tipus amb un increment de l’1,5%, d’acord amb la previsió d’increments de preus al consum a Catalunya.

La proposta fiscal del 2020 introduirà com a novetat important la gratuïtat universal de l’autobús urbà per a tots els viatgers. Es manté, d’altra banda, la política fiscal d’anteriors exercicis destinada a fomentar l’activitat econòmica, com és el cas del cost zero per a noves activitats -per vuitè any consecutiu, es manté a zero la taxa de la llicència- o l’exempció de la taxa d’activitats per canvi de titular.

tracking