Diari Més

Carreteres

Calvet avisa al Govern que serà insostenible alliberar l'AP-7 sense pensar com mantenir-la

El conseller ha reivindicat la conveniència d'implantar un sistema de vinyeta a Catalunya

Imatge d'un peatge troncal.

Calvet avisa al Govern que serà insostenible alliberar l'AP-7 sense pensar com mantenir-laACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori de la Generalitat, Damià Calvet, ha avisat aquest dimecres el Govern espanyol que serà «insostenible» alliberar de peatge el tram de l'AP-7 que venç el pròxim 31 de desembre sense pensar com es finança el manteniment d'aquesta via.

En una compareixença al Parlament català, Calvet s'ha referit així al tram de l'AP-7 entre Tarragona i València, la concessió de la qual correspon a Abertis i que venç el pròxim 31 de desembre.

El conseller ha reivindicat la conveniència d'implantar un sistema de vinyeta a Catalunya, una espècie de tarifa plana anual que permetria l'ús del vehicle per totes les vies ràpides sense haver de parar-se a pagar a cap barrera d'autopista.

No obstant això, Calvet ha recordat que aquest sistema hauria de coordinar-se amb l'Estat i ha admès que amb l'actual Govern en funcions i la perspectiva de noves eleccions a Espanya «tot queda en l'aire».

Així doncs, Calvet ha donat per fet que el Govern espanyol arribarà a desembre «sense res gaire preparat» i «molt probablement aixecarà les barreres» de peatge en aquest tram de l'AP-7.

A partir de llavors, Calvet ha alertat que el finançament serà «insostenible» i «alguna cosa haurem de pensar» per sufragar el manteniment de vies d'altes prestacions com aquesta, perquè la conservació suposa entre 50.000 i 60.000 euros per quilòmetre a l'any, ha afegit.

Segons el parer del conseller, el Govern espanyol està afrontant aquest problema amb «certa sensació d'improvisació» i sense un model definit, i ha urgit a pactar un model basat en el principi que «qui usa» una via d'altes prestacions, «paga», i que «qui contamina, també paga».

A preguntes dels grups parlamentaris, el conseller ha comentat que li agradaria que la fi de concessions com la de l'AP-7 fos una «bona oportunitat per implantar un nou model» d'ús de les vies d'altes prestacions.

Calvet ha assegurat que és necessari posar fi tant a greuges en matèria de peatges per comparació amb el conjunt d'Espanya com a l'interior de la pròpia Catalunya implantant un «sistema integrat de vies d'altes prestacions», un model que genera un «consens ampli» a Catalunya, ha dit.

MÉS INFORMACIÓ

Foment liberalitzarà l'AP-7 entre Tarragona i Alacant l'1 de gener

tracking