Diari Més
Fàtima Sabat Achon

Presidenta de l'Associació Excursionista Els Birimbins de Prades

Natura

«Molts indrets de les muntanyes de Prades encara són força desconeguts»

Els Birimbins organitzen sortides per les muntanyes de Prades per tal de donar a conèixer els camins i els seus valors històrics i naturals

La Fàtima Sabat, la setmana passada, a Prades.

«Molts indrets de les muntanyes de Prades encara són força desconeguts»Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Els Birimbins ja tenen deu anys de vida. Amb quin propòsit va néixer l’entitat?

—L’associació es va crear perquè aquí, a Prades, no hi havia cap club excursionista. Volíem donar a conèixer les nostres muntanyes, els seus camins, senderons i dreceres, perquè si la gent no els utilitza, es van perdent. També volíem recuperar molts racons d’aquest territori.

—A la pràctica, quines activitats fan, els Birimbins?

—Fem sortides a la muntanya. No només pel nucli de Prades, sinó també, i sobretot, entre Capafonts i la Febró. Pensem que les muntanyes de Prades són un indret molt desconegut, sobretot per a la gent que està a prop. Quan venen i descobreixen els racons que tenim, al·lucinen, perquè no pensen que puguem tenir aquests espais a una hora de casa.

—A les seves sortides hi pot anar tothom?

—Sí, funcionem amb l’Ajuntament de Prades, que és qui gestiona tot el tema de les assegurances. A l’estiu fem unes deu excursions, dues per setmana, ens trobem a la plaça i pot venir qui vulgui. Qui no és soci, s’apunta en un full i nosaltres el donem a l’Ajuntament, que es fa càrrec de l’assegurança. A l’hivern també fem alguna sortida, i col·laborem amb l’associació GATA de Tarragona per fer-ne alguna més al trimestre.

—A l’estiu han arribat a aplegar grups força grans, a la plaça.

—Sí, la vegada que vam ser més, érem 110 persones caminant. Prades és un espai de turisme familiar, i els camins no són perillosos, no estem al Pirineu. Recorrem senderons accessibles per a tothom. Per sort, apart dels membres de la junta, tenim molts col·laboradors, socis i gent que no és sòcia però que sol venir a caminar, que ens ajuden quan hi ha tanta gent.

—Sovint també conviden experts que hi afegeixen un punt divulgatiu.

—Cert, no anem només a caminar. Caminar ens agrada, però creiem que, si coneixes el territori, te l’estimes més. Per això fem sortides educatives, expliquem per on anem passant, la geologia del terreny, els tipus de plantes, la formació de les muntanyes de Prades, etc. També ens agrada molt la història, i hem fet sortides amb Els Tamborinos, l’associació de memòria històrica de Prades, per conèixer espais de la guerra, enclaus on hi va haver enfrontaments o trinxeres.

—Quins són els seus racons preferits d’aquestes muntanyes?

—L’avantatge que tenen les muntanyes de Prades és que tant pots estar en un lloc com el Pla de la Guàrdia, que sembla que estiguis a la Lluna, amb un paisatge de pedres calcàries i una vista espectacular, com als Avencots de la Febró, que és com estar al mig de l’Amazones. Hi ha contrastos molt grans, en una mateixa caminada veus una banda de la muntanya més seca, i quan gires et trobes en una obac amb molta aigua. També m’agrada molt el senderó de l’Abellera. L’ermita en si és un símbol de Prades, però a més el senderó que passa per sota és com de pessebre, gairebé màgic.

—El dia 29 de setembre organitzen la 7a S’terra.cat. En què consisteix?

—A més del que he explicat, els Birimbins organitzem també dues grans caminades: una marxa nòrdica, al juliol, i la S’terra.cat ara al setembre. Aquesta segona és una mica el nostre emblema, fem una esterracada per la muntanya, com se sol dir aquí a Prades. Són dos circuits, de 14,5 quilòmetres i 28,9 quilòmetres, i el que intentem és recórrer senderons per on normalment la gent no hi passa, fem molt poca pista. Donem avituallament, fem sortejos, i els participants acostumen a gaudir-ho molt. No és una cursa, sinó una sortida perquè la gent gaudeixi, cadascú va al seu ritme, marquem indrets d’interès perquè es puguin aturar i fer fotos… El que volem és que la gent conegui les muntanyes de Prades.

—Ja per acabar, què significa la paraula ‘Birimbins’?

—Sovint, per dir que una cosa està molt lluny, es diu que està A la quinta forca. A Prades, anys enrere es deia que estava Al pla dels Birimbins. Quan vam fundar l’associació el nom ens va agradar perquè, a més de ser musical, és un paratge simbòlic, ja que en aquell altiplà, a la guerra hi va haver un fort enfrontament entre nacionalistes i republicans amb un gran nombre de morts.

tracking