Diari Més

Immigració

Cau l'arribada de menors estrangers no acompanyats a Tarragona

Els 150 nois acollits fins el 15 d’agost aquest any contrasten amb els 512 de tot el 2018

El Centre d'Acollida Mare de Déu de la Mercè, en una imatge d'arxiu.

Cau l'arribada de menors estrangers no acompanyats a TarragonaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És una tendència a tota Catalunya. Durant els últims mesos, el Departament de Treball ha detectat una baixada en l’arribada de menors estrangers no acompanyats (MENA). El nombre de joves que han arribat fins al 15 d’agost de 2019 està per sota de les previsions de la Generalitat que calculava l’arribada de 5.500 joves per aquest any. Els centres de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) del Camp de Tarragona han acollit fins al 15 d’agost 150 nois, que contrasten amb els 512 que van acollir durant el 2018.

Des de Treball, atribueixen aquesta baixada a un major control de la frontera per part del Marroc. El nombre d’immigrants adults que viatgen sols des del Marroc també és menor. Fonts de Treball expliquen que la previsible caiguda en les arribades –que hauran de confirmar al finalitzar el 2019– «ens ajuda a destinar més recursos en la formació i l’emancipació» d’aquests joves.

Els joves sense referents familiars estan sota el paraigües de l’administració fins que compleixen 18 anys. La Generalitat contempla unes ajudes econòmiques pels extutelats fins als 23 anys que varia en quantitat i en duració en funció del temps que han estat acollits. Treball assenyala que, si hi ha menys menors per atendre, podrà dedicar més esforços a l’hora de crear més places de pisos pels extutelats.

La Generalitat va començar a notar un descens de l’arribada de menors a partir del juny. Fins a mitjans d’agost d’aquest any, la DGAIA ha acollit 1449 menors a tota Catalunya. Quatre mesos abans d’acabar l’any, les xifres s’allunyen molt dels 3.698 que van arribar el 2018 a Catalunya. Amb l’arribada del bon temps, les arribades acostumen a augmentar durant l’any. A Tarragona, els centres van acollir 22 estrangers no acompanyats al juny, 39 el juliol i fins al 15 d’agost han arribat 9.

La Generalitat anunciava fa unes setmanes un pla de suport de 14,5 milions d’euros per als municipis que allotgen centres de joves que emigren sols. Amb aquests recursos, el govern finançarà la contractació de 110 dinamitzadors cívics entre els centres de menors. Aquesta nova figura farà d’enllaç entre els centres i els municipis (consistori, entitats, escoles...etc).

Aquests professionals treballaran l’emancipació juvenil, fomentaran la convivència i el treball en xarxa amb la comunitat. També previndran i gestionaran els conflictes que es puguin ocasionar. En paral·lel a aquesta partida, el Departament de Treball col·labora amb la Federació d’Empreses d’Inserció Laboral de Catalunya (FEICAT) per estimular la contractació de joves vulnerables en aquestes empreses socials a través d’un conveni. Uns 600 joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d’una contractació laboral d’1 any. Aquesta acció està orientada pels municipis que tenen més centres d’acollida, pisos tutelats i recursos de l’àrea de suport al jove extutelat.

tracking