Diari Més

Artesania

Vimbodí prepara la festa del vidre

Caragols, gats, peixos i altres animalons seran els protagonistes de la 6a edició del Vitrum

Algunes de les peces que es mostraran a la propera edició del Vitrum.

Vimbodí prepara la festa del vidreCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els animals decoratius de vidre com ara gats, caragols, peixos o cignes seran enguany els protagonistes de la 6a edició del Vitrum, la Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, que se celebrarà el 5 i el 6 d’octubre en aquest municipi de la Conca de Barberà. Aquestes petites bèsties han estat escollides com a peces centrals de la festa d’aquest any atesa la tradició que hi havia entre els antics vidriers del municipi d’elaborar animalons en les estones que no es fabricaven peces més grans, o per aprofitar el vidre sobrant dels forns. En el cas dels peixos, antigament, els més grans es feien servir com a regal de casament i passaven a ocupar un lloc preeminent de les noves llars, a la vitrina, a la calaixera o al tocador per exemple.

El mestre vidrier Paco Ramos, membre fundador de l’Associació Catalana de les Arts el Vidre (ACAV) i ordenat mestre artesà vidrier el 2008, actualment elabora aquestes petites recreacions artesanals al Museu i Forn del Vidre de la vila, les quals es poden adquirir després a la botiga del mateix museu. Durant aquesta 6a edició del Vitrum, les peces també es podran adquirir per tal que les persones visitants puguin endur-se-les a casa.

En anteriors edicions, les peces protagonistes de Vitrum, elaborades al Museu i Forn del Vidre, es caracteritzaven pel seu ús quotidià, càntirs, porrons o setrills matrimoni (un únic recipient per posar oli i vinagre), tanmateix, per les seves característiques i la seva elaboració artesanal també s’utilitzen per decorar.

La festa tria cada any una peça diferent per al seu cartell, per tal de reivindicar la varietat d’objectes d’ús quotidià que es van elaborar als diferents forns que van funcionar al municipi durant la primera meitat del segle XX.

Vitrum és la festa per excel·lència del vidre artesà a Catalunya. Cada octubre, des de l’any 2014, el municipi de Vimbodí i Poblet aplega durant un cap de setmana vidriers d’arreu de l’Estat que treballen aquest material de la manera tradicional i des de diferents tècniques, com la del vidre bufat, la vitrofusió, el vitrall, l’esmalt o la joieria.

Els artesans esdevenen els protagonistes del mercat amb parades de productes dels diversos oficis. Durant els dos dies, aquesta celebració de Vimbodí també ofereix espectacles i demostracions a l’aire lliure i al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí. La festa inclou, així mateix, altres activitats relacionades amb la tradició vidriera, molt arrelada al municipi, tallers i jocs infantils, exposicions, conferències, visites guiades al museu, l’esmorzar popular i el concurs de beure amb porró entre d’altres.

La nova Associació Vitrum, que actualment enllesteix els tràmits legals per a la seva creació, prepararà a partir d’ara la festa. Ho farà conjuntament amb l’Ajuntament de Vimbodí i Poblet, el qual, des de 2014, ha organitzat l’esdeveniment fins ara. Si bé però, any rere any, la festa compta amb la col·laboració de les entitats socials de la vila, particulars i diferents ens públics i privats. L’associació s’afegeix com una entitat sense ànim de lucre al teixit associatiu del municipi amb l’objectiu de gestionar aquesta festa i amb la intenció d’organitzar activitats també fora de les dates habituals del mes d’octubre.

tracking