Diari Més

Laboral

Els accidents laborals augmenten un 35% en sis anys al Tarragonès

La Intersindical-CSC denuncia falta d’inspectors i acusa les empreses de no formar els treballadors en prevenció de riscos

Pla general d'efectius de bombers i emergències davant la planta de Carburos Metálicos on s'ha produït un accident laboral mortal per una fuita d'amoníac en aquesta planta al polígon de la Pobla de Mafumet. Imatge del 31 de maig del 2019

fuita, amoníac, La Pobla de Mafumet, Carburos Metálicos, PLASEQCATNúria Torres

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sinistralitat laboral al Tarragonès augmenta any rere any. Des de 2013, els accidents laborals que han provocat la baixa del treballador afectat no han deixat de créixer. Concretament, el nombre d’accidents ha augmentat un 35% en sis anys (2012 -2018), segons les dades de l’Observatori del Treball de la Generalitat. L’any passat es van registrar 3.431 accidents, 829 més que el 2012.

La majoria d’accidents tenen lloc al sector serveis. Durant l’any passat, dels 3.431 incidents, 2.676 tenien lloc entre treballadors del sector terciari (comerç, sanitat, educació, etc), indústria va registrar 365 accidents, construcció 355 i 35 al sector agrícola, l’àmbit laboral amb menys accidents. Els homes són els que habitualment pateixen més accidents. Al Tarragonès, el 76% dels accidentats eren homes i el 24% restant dones.

La dinàmica ascendent de sinistres als llocs de treball es repeteix a tota Catalunya. Al Tarragonès, el 2009, coincidint amb l’inici de la crisi econòmica, es registraven 4.040 accidents. Els accidents van començar a baixar fins els 2.743 de 2013. Des d’aleshores, els sinistres van iniciar una espiral de creixement que encara no s’ha aturat. El portaveu de la Intersindical-CSC del Camp de Tarragona, Jesús Palomar, admet que hi ha menys persones a l’atur que fa uns anys, però subratlla que «una major sinistralitat no hauria de ser el preu a un augment de la contractació».

Palomar apunta a les empreses com a responsables d’aquest augment i als pocs esforços, diu, que porta a terme Inspecció de Treball per prevenir els sinistres. Pel que fa a les companyies, el portaveu sindical senyala l’increment de la competitivitat com a causa dels accidents. «Volen reduir costos i, això, porta a una laxitud en la seguretat del treballador», observa. «Hi ha persones que no fan formació en matèria laboral. És molt greu», afirma. Les empreses tenen l’obligació de fer aquests cursos. Palomar explica que les rotacions a les plantilles, amb contractes molt curts, d’unes setmanes o dies, impedeixen que el treballador estigui en el lloc de treball el temps suficient per impartir aquests cursos.

Per altra banda, des de la Intersindical-CSC denuncien una falta de recursos generalitzada per part d’Inspecció de Treball que ajuda a entendre l’augment d’incidents. «A la demarcació de Tarragona només hi ha una persona que pot obrir expedients», assegura el portaveu. La radiografia del món empresarial catalana, amb una gran quantitat de petites i mitjanes empreses, també dificulta la feina de les inspeccions. «A Catalunya es necessita molta gent per controlar les empreses», afirma.

59 morts a Catalunya

L’any passat van perdre la vida a Catalunya 59 persones. Al Tarragonès, han mort entre 1 i 4 treballadors cada any durant l’última dècada. El 2013 és l’únic any que no es va registrar cap mort. El 2018 van morir dues persones i fins a l’agost de 2019 dos treballadors més han patit accidents mortals. L’últim es va registrar el passat 23 d’agost a Constantí quan un veí de Reus va patir greus cremades al polígon Les Puntes. En un comunicat, la Intersindical responsabilitzava al «baix nivell de seguretat laboral» del sector de la indústria del Camp. El sindicat apunta a la «precarietat, la inestabilitat laboral, la manca de formació professional o les presses en els terminis d’entrega de les feines» com les causes que creen un ambient laboral «insegur». Palomar assenyala que «amb la precarietat, la gent ha perdut la por i, si creu que ha de denunciar una situació, ho fa». Segons el sindicat, la demarcació de Tarragona és la que registra més accidents en el sector industrial, amb més del doble d’accidents mortals que la mitjana catalana en l’últim any, tenint en compte l’índex d’incidència (nombre d’accidents per cada 100.000 afiliats).

tracking