Diari Més

Guerra

Almenys 25 artefactes de Guerra Civil van ser localitzats el 2018 a Catalunya

D'aquests, 7 es van trobar a la província de Tarragona

Imatge de la granada de mà recollida pels TEDAX.

Troben una granada de mà de la Guerra Civil en una casa de Bellmunt del PrioratCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 25 artefactes explosius, entre granades de mà, bombes d'aviació i projectils d'artilleria procedents de la Guerra Civil, van ser localitzats i neutralitzats l'any passat a Catalunya. D'aquests, 7 s'han trobat ala província de Tarragona.

Així es desprèn de les dades facilitades pel Govern a una pregunta del senador de Bildu Jon Iñarritu que detalla tots els artefactes explosius trobats des de 1985 a tot Espanya, en total més de 35.000.

Segons aquestes dades, a la província de Tarragona es van trobar i desactivar 7 artefactes explosius: 3 granades de mà i 1 granada de morter a Tarragona; 1 granada de mà a Gratallops; una altra a Flix i un projectil artilleria de Móra d'Ebre.

A Girona es van trobar quatre granades de mà a Puigcerdà (Cerdanya); una altra a Palamós (Baix Empordà); una espoleta aFigueres (Alt Empordà); i dues granades de morter una a Bellver (Cerdanya) i l'altra aVielha (Val d'Aran).

A Lleida es van localitzar 4 artefactes: 2 granades de mà i un projectil d'artilleria a Fondarella (Pla d'Urgell); i un altre a Vallfogona(Noguera).

Mentre que a Barcelona es van trobar tres granades de mà; una de morter i una bomba d'aviació.

Detonació d'una bomba a Barcelona

El nombre d'artefactes trobats a Catalunya de la Guerra Civil durant el 2018 s'ha donat a conèixer avui després quediumenge es localitzés una bomba, denominada 'bomba catalana', a la platja de Sant Sebastià de Barcelona. Aquestaes va fabricar el 1936 tot i que no es pot precisar l'any en què va ser llançada durant la Guerra Civil. Una llanxa s'ha emportat aquest dillus al matí l'artefacte explosiu utilitzant globus d'elevació a una milla nàutica de distància de la platja i a 45 metres de profunditat per detonar-la. Mitja dotzena d'embarcacions han participat en la maniobra, que era arriscada perquè la bomba era altament volàtil i contenia 70 quilos de trilita.

tracking