Diari Més

Fira

La I Fira de la Tomaca del Priorat exposa una quarantena de varietats d'aquesta hortalissa a Falset

La mostra vol esdevenir un «punt de trobada» del sector de l'horticultura i ajudar a preservar l'agrobiodiversitat

Pla obert de tomàquets exposats en un estand de la I Fira de la Tomaca del Priorat a Falset.

La I Fira de la Tomaca del Priorat exposa una quarantena de varietats d'aquesta hortalissa a FalsetACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera edició de la Fira de la Tomaca del Priorat s'ha celebrat aquest dissabte a la tarda al municipi de Falset. La mostra ha aplegat una quarantena de varietats de tomàquets, com les de penjar o benach i també hortalisses com l'enciamet de sucre o la safranòria roja. El certamen vol esdevenir un punt de trobada entre els horticultors, restauradors, comerços i administracions per potenciar el sector de l'horticultura. L'investigador de la Fundació Miquel Agustí, Joan Casals, ha explicat que des del Parc Natural de Montsant s'han recuperat una quarantena de varietats tradicionals que s'estaven perdent. La iniciativa s'emmarca en el projecte Biodiversitat Cultivada iniciat l'any 2017. «Preservar l'agrobiodiversitat és una feina que hem de fer entre tots, de manera col·lectiva. Aquestes llavors són un dels llegats més importants que tenim», ha subratllat Casals.

Tomàquets de penjar, de còrsega, de pebrot o de benach. Aquestes són algunes de les varietats tradicionals que s'han recuperat a la zona del Priorat i del Montsant i que s'han exposat en la primera Fira de la Tomaca. La mostra ha omplert la plaça de la Quartera amb gairebé una quarantena d'horticultors professionals i aficionats, els quals s'han repartit en una desena d'estands, on s'han intercanviat planters, coneixements i experiències. També s'han promocionat altres hortalisses, com la fava de la reina mora de la Vilella Baixa, l'enciamet de sucre i la carabassa de violí de la Bisbal de Falset, entre altres.

«Tot i ser secundària l'horticultura en aquesta comarca, volem potenciar-la perquè es mereix un tracte especial», ha explicat en Pere Pallejà, un dels organitzadors de la fira. De fet, Pallejà ha destacat que el certamen és un punt de trobada i d'unió que vol generar sinergies entre les empreses del sector -des de les que s'encarreguen dels sistemes de reg, als fitosanitaris o a aquells que treballen per recuperar les varietats tradicionals.

Des de fa dos anys, el Parc Natural de Montsant ha treballat per la identificació i recuperació de varietats hortícoles tradicionals en el marc del projecte Biodiversitat Cultivada. Segons ha detallat l'investigador de la fundació Miquel Agustí, van fer una col·lecta de «germoplasma» entre els pagesos de major edat de la zona. Gràcies aquesta recerca, van recuperar gairebé una quarantena de varietats tradicionals de tomàquets que s'estaven perdent.

«Des de llavors, s'han tornat a cultivar, caracteritzar, fotografiar i, actualment, estem disseminant-les al territori», ha precisat Casals. «Aquestes llavors són un dels llegats més importants que tenim, no només de cultura agrària sinó també de cultura gastronòmica», ha assenyalat. I en aquest sentit, ha qualificat aquestes de «tresor» que defineix la seva pròpia identitat i que «traspassa l'àmbit agrari i arriba al gastronòmic i a la cultura». «Això té una rellevància especial», ha tancat.

Durant la jornada s'ha organitzat una conferència i un tast de tomàquets amb un grup de restauradors. A banda, també s'ha constituït La Safranòria, un grup de conservació d'agrobiodiversitat cultivada.

tracking