Diari Més

Cooperació

Una desena de nens sahrauís s'allotgen durant l'agost a l'alberg d'Altafulla en una prova pilot

470 nens i nenes dels campaments de refugiats de Tindouf passen l’estiu en poblacions d’arreu de Catalunya

Recepció dels nens sahrauís a l'Ajuntament d'Altafulla.

Una desena de nens sahrauís s'allotgen durant l'agost a l'alberg d'Altafulla en una prova pilotCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa Vacances en Pau, que ofereix a les famílies catalanes la possibilitat d’acollir infants sahrauís dels campaments de refugiats de Tindouf, a Algèria, ha portat aquest estiu a Catalunya 470 nens i nenes. Després de constatar que el nombre de famílies acollidores està tocant sostre, enguany s’ha endegat una prova pilot que ha permès allotjar una desena d’infants a l’Alberg Casa Gran d’Altafulla, on han pogut gaudir d’unes colònies d’estiu. Aquest format pioner d’allotjament ha estat tot un èxit i ja es treballa per estendre la iniciativa l’any vinent i per poder portar a Catalunya més infants. L’Ajuntament d’Altafulla ha rebut aquest divendres els deu nens i nenes que passen l’agost al municipi i els ha obsequiat amb motxilles, abrics i material escolar.

L’estada s’emmarca dins del programaVacances en Pau, un projecte conjunt de la Delegació del Front Polisario Catalunya i del moviment solidari amb el Poble Sahrauí. Tot i que fins ara el programa només oferia l’acolliment en famílies, a Altafulla s’ha adaptat a un format pioner que es basa en l’estada a l’alberg del municipi. Arran d’un conveni establert amb l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat, els menors gaudeixen d’unes colònies d’estiu al municipi acompanyats de diversos monitors, la majoria provinent de l’Associació Juvenil Sàhara Dempeus, que també treballa per donar visibilitat a la causa.

Els deu nens i nenes van arribar a la població l’1 d’agost i tornaran cap a Algèria entre dilluns i dimarts que ve. Prèviament, aquest grup va gaudir al juliol d’una estada de deu dies a l’Alberg Santa Maria del Mar de Coma-ruga, al Vendrell, en el marc del programa L’Estiu és teu!.

El representant Sahrauí a Catalunya, Mah Iahdih, ha explicat que un dels motius que els ha portat a explorar el nou model és el fet que «el sostre» de famílies catalanes que es presten a acollir nens és d’unes 450. «La nostra idea és ampliar la quantitat de nens que venen i, si podem allotjar-los en els albergs, en podríem acollir més», explica. D’entrada, l’objectiu és poder allotjar una cinquantena d’infants amb aquesta modalitat.

Iahdih ha assenyalat que l’experiència pionera d’Altafulla ha estat «molt interessant i fructífera». «Ho volíem provar perquè trobem interessant que puguin participar-hi més nens, que pugui estar plegats i fer activitats conjuntes», ha detallat. El representant Sahrauí a Catalunya ha explicat que, a banda de poder oferir-los activitats d’oci i culturals durant les vacances, el programa preveu que se’ls puguin fer revisions sanitàries. «A més, també els traiem de la calor asfixiant del desert, que ara és d’uns 50 graus, i que es barregin amb una altra cultura», ha explicat Iahdih.

De la seva banda, el coalcalde d’Altafulla, Jordi Molinera, s’ha mostrat «molt satisfet amb l’experiència, i content de participar i ajudar en tot el que sigui possible perquè aquests infants s’hagin sentit com a casa seva aquest mes d’agost a Altafulla». Molinera ha plantejat la possibilitat de cara a l’estiu vinent de treballar en una doble modalitat d’acolliment al municipi –a l’alberg i en famílies d’acollida.

Durant la seva estada a Altafulla, aquest grup de deu infants ha gaudit de diverses activitats lúdiques i culturals. El consistori ha posat a la seva disposició les instal·lacions de la Piscina Municipal i el servei de trenet turístic, i aquest divendres al matí durant la recepció a l’Ajuntament els ha obsequiat amb una motxilla, material escolar, i un anorac.

Segons ha apuntat la coordinadora del programaVacances en Pau, Susana Sanahujes, els nens i nenes, d’entre deu i tretze anys, provenen dels camps de refugiats enclavats a Tindouf, una ciutat del sud oest d’Argèlia, a tocar de la frontera amb el Sàhara Occidental.

Alguns d’ells és el primer cop que venen a Catalunya, però n’hi ha d’altres que ja han vingut fins a quatre vegades. «Ens ho passem molt bé perquè anem a la piscina i a la platja, i juguem. Ens agrada més estar-nos a l’alberg perquè podem estar amb altres nens sahrauís», han explicat Mulai Brahim i Abdallah Muhammed Saleh, dos nens sahrauís de tretze anys.

Milers de refugiats

Des de la signatura dels Acords Tripartits de Madrid l’any 1975 i l’immediat repartiment del Sàhara Occidental en mans de Marroc i Mauritània, al voltant de 184.000 sahrauís viuen organitzats en campaments, a l’anomenada Hammada, un desert inhòspit situat a la regió algeriana de Tindouf. Allà, les condicions de vida són extremadament dures, i aquesta difícil realitat quotidiana es veu agreujada durant els mesos de calor, quan les condicions climatològiques són extremes.

El representant Sahrauí, Mah Iahdih, ha alertat de la situació del seu poble. «Després de 43 anys d’abandonament per part de l’estat espanyol, el conflicte porta enquistat. És un cas de descolonització inconclusa de manual. Espanya va abandonar el Sàhara de forma il·legal el 1976 i el Regne del Marroc n’ocupa bona part del territori. Després de la guerra, el pla de pau no s’ha traduït en la descolonització i en el procés d’autodeterminació que estava previst, i en aquest període d’impàs continua havent-hi refugiats en campaments i persones a les quals se’ls vulneren els drets», ha denunciat.

tracking