Diari Més

Medi Ambient

L'Ajuntament de Querol alerta de l'aparició de diversos exemplars de vespa asiàtica al municipi

S'han detectat a la urbanització Mas Vermell

Imatge d'una vespa asiàtica morta retirada de Segur de Calafell.

Retirats els dos nius de vespa asiàtica detectats a Segur de CalafellAjuntament de Calafell

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Querol ha comunicat als seus habitants que en lesdarreres setmanes s’han detectat alguns exemplars de vespa velutina o vespa asiàtica a la urbanització Mas Vermell del municipi. Per aquest motiu, ha demanat la col·laboració de la ciutadania per si troben algun exemplar de la vespa.

El consistori recomana trucar a l’Ajuntament o als Agents Rurals si es detecta algun exemplar o niu i indicar la ubicació concreta. Aconsella no intentar capturar-la per tal d'evitar una picada i només fer una fotografia, en cas que sigui possible.

La vespa depredadora asiàtica és una espècie de vespa oriünda del sud-est asiàtic que s’està estenent per Europa des de la seva arribada accidental a França el 2004. És depredadora natural de les abelles i és similar a les vespes autòctones de les quals es pot diferenciar pel fet de tenir una única franja groga i més ampla a l’abdomen. Ataca a les espècies autòctones d’invertebrats, entre elles les abelles per a la producció de mel, cera i altres productes apícoles, reduint o aturant l’activitat recol·lectora del rusc, i en conseqüència reduint també la població d’espècies encarregades de la pol·linització. No és especialment agressiva per a les persones però pot arribar a causar la mort, sobretot als al·lèrgics.

Característiques

Una vespa obrera ostenta uns 3 centímetres de longitud. Té el tòrax negre i el seu abdomen amb un anell groc-taronja amb un triangle negre. La vespa reina fa 3,5 centímetres de llargada. Com altres vespes fa un rusc a la primavera de la textura del paper normalment als arbres, però s’ha adaptat molt bé i pot fer el niu en qualsevol lloc.

Els nius

Els nius estan formats per un material que recorda al paper maixé, elaborat a partir de fibres de fusta i la pròpia saliva de les vespes. Acostumen a trobar-se penjats a gran alçada en arbres, però també és possible trobar-los en altres punts com a terra o en edificis. Són esfèrics o en forma de pera, i poden assolir dimensions de fins a 1m d’alçada i 0,80cm de diàmetre. Tenen un únic orifici d’entrada i sortida.

Primer exemplar al Tarragonès

A principis del març de març d'aquest any, es va localitzar a Salou el primer exemplarde vespa asiàtica al Tarragonès. Una veïna del carrerMas de Molas la va localitzar a la galeria de la seva cuina.Els Agents Rurals no van localitzar el niu, per la qual cosa no van poder determinarque l'espècie invasora s’havia instal·lat ja a la comarca. Va ser, però, la primera que es va trobar a la zona.

Els primers dos nius de vespa asiàtica a la demarcació de Tarragona van detectar-se en una casa abandonada de Segur de Calafell (Calafell, Baix Penedès) l’agost de l’any passat.Fins a l’aparició d’aquests, la presència de la vespa asiàtica s’havia considerat inexistent a les comarques tarragonines.

MÉS INFORMACIÓ

El primer exemplar de vespa asiàtica al Tarragonès apareix a Salou

tracking