Diari Més

Salut

El Camp de Tarragona és la regió catalana amb més inicis de tractaments per heroïna

Per cada 10.000 habitants, 2,5 van començar teràpia el 2018 per desenganxar-se, una xifra superior a la mitja ponderada catalana de 2,1 habitants

Veïns de l'entorn del Tecnoparc de Reus denunciaven el febrer la presència de xeringues al polígon del parc.

El Camp de Tarragona és la regió catalana amb més inicis de tractaments per heroïnaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Camp de Tarragona és la regió catalana amb la taxa més alta de pacients en tractament per addicció a l’heroïna. Segons un informe del Sistema sobre Drogodependències de Catalunya, 2,5 habitants per cada 10.000 van iniciar el 2018 un tractament específic a la regió per desenganxar-se d’aquesta droga dura. Tot i que el 2018 es van registrar 172 inicis de tractaments per heroïna (6 menys que el 2017), és al Camp de Tarragona on, la mitjana ponderada calculada pel Departament de Salut, assenyala que és la regió on, proporcionalment, s’inicien més tractaments d’aquesta mena.

La mitjana a Catalunya assenyala que per cada 10.000, 2,1 van començar una teràpia. Tarragona i Reus acullen els dos centres de la regió que tracten les principals addiccions de drogues: alcohol, cocaïna, heroïna i tabac. El Centre d’Atenció i Seguiment (CAS) de les drogodependències de Tarragona s’ubica a l’Edifici Parc Sanitari de l’Hospital Joan XXIII i el CAS de Reus es troba a l’Hospital Universitari de Reus. En aquests centres es van iniciar l’any passat un total de 1.154 teràpies. Entre les diferents drogues, l’alcohol destaca per sobre de tota la resta com ho demostren els 402 tractaments dirigits als addictes a begudes alcohòliques, una xifra inferior als 455 de 2017.

L’alcohol i l’heroïna són les úniques drogues que registren menys tractaments, ja que els programes per atacar el consum del tabac, la cocaïna i el cànnabis van augmentar. Destaca per sobre de tot l’augment de la cocaïna. Si el 2017 s’iniciaven al Camp 274 tractaments per aquesta droga, l’any passat es van registrar 337. Pel que fa al tabac, els 63 tractaments són lleugerament superiors als 57 de fa dos anys, mentre que els programes contra el cànnabis si que experimenten un gran augment passant dels 90 de 2017 als 139 de 2018.

Als centres de Tarragona i Reus treballen amb un equip multidisciplinari format per psiquiatres, metges, psicòlogues, treballadores socials i tècniques sanitàries que també assessoren els familiars de les persones que pateixen una addicció. Una de les feines d’aquests professionals consisteix a reduir els danys de la persona a través del subministrament de metadona i buprenorfina com a substituts de la droga en qüestió per prevenir l’Hepatitis C i sobredosis.

Tarragona i Reus van acollir un total de 483 persones addictes per rebre la seva dosis de metadona. La Unitat Mòbil de Tarragona a Constantí va registrar 34 usuaris per intercanviar les xeringues que utilitzen per injectar-se la dosi. Reus va acollir 9 usuaris. En total es van distribuir 680 xeringues a Tarragona i 71 a Reus de les quals el 82,8% van retornar. Pel que fa a les sales de consum 21 persones s’hi van acostar i van realitzar un total de 216 consums: 89 per heroïna, 74 per cocaïna més heroïna i 42 per cocaïna.

Els consumidors d’heroïna no han augmentat en els últims anys. La demanda de tractament per heroïna està estabilitzada des d’inicis de la dècada del 2000 i només el 12% inicien tractament per primera vegada. Aquesta dada, segons Salut, explica la «baixa incidència de noves demandes». Una de les conclusions que es poden extreure d’aquest estudi del Departament de Salut és que les persones més joves que comencen tractament ho fan a causa del cànnabis. En els homes, els pacients tenen uns 29 anys de mitjana i les dones 27. Les drogues per les quals es demana tractament amb una edat més avançada són el tabac (50 anys en homes i dones) i l’alcohol (46 en homes i 47 en dones).

Més tractaments per cocaïna

La demanda de tractament per cocaïna s’ha incrementat en els darrers dos anys, després de sis anys d’un descens gradual. Després de l’alcohol, és la segona droga amb més inicis de tractament. Durant l’any passat es van iniciar 3.338 programes sobre pacients, un 9,75% més que el 2017.

Al Camp de Tarragona, la taxa d’inicis de tractament per cocaïna ha augmentat de 4,58 a 5,2 habitants per cada 10.000. La mitjana catalana és de 4,4 habitants. També creix la taxa per alcohol dels 6,3 habitants als 7,31. En canvi, pel que fa a la taxa d’inicis de teràpia per cànnabis disminueix de 2,3 a 1,4.

El cànnabis entre els joves

Altres dades que aporta aquest estudi és l’alt grau d’incidència del cànnabis entre els joves d’entre 14 i 18 anys. El 34,9% afirma haver provat alguna vegada els porros i el 20,4% assegura que ha fumat els últims 30 dies. Pel que fa a l’alcohol, el 71,6% l’ha provat i el 61,9% reconeix haver begut alguna beguda alcohòlica durant l’últim mes. Crida l’atenció també l’alta quantitat de joves que admeten haver consumit tranquil·litzants. Almenys el 9,3% reconeix haver-ne provat algun sense recepta mèdica i el 20,4% ha consumit amb recepta. El 3% ha provat la cocaïna, el 2,3 l’èxtasi, l’1,9% les amfetamines i el 0,80% l’heroïna.

tracking