Diari Més

Atemptats de Barcelona i Cambrils

L'Associació 11-M exigeix acusar per assassinat els processats pel 17-A

El jutge instructor dels atemptats de Barcelona i Cambrils va descartar jutjar per aquest delicte a Driss Oukabir, Mohamed Ouli Chemlal i Said Ben Iazza

Imatge d'arxiu de l'atemptat de Cambrils.

A presó un dels tres detinguts a França pels atemptats a Barcelona i CambrilsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Associació 11-M Afectats del Terrorisme exigeix que se'ls permeti acusar als tres processats pels atemptats del 17-A pels delictes d'assassinats consumats i en grau de temptativa, encara que el jutge instructor els descartés.

Així ho afirma l'associació en un comunicat en vigílies de que es compleixi el segon aniversari dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, que van deixar 16 víctimes mortals i 140 ferits.

Per aquests fets seran jutjades tres persones, Driss Oukabir, Mohamed Ouli Chemlal i Said Ben Iazza, processades pels delictes de pertinença i col·laboració amb organització terrorista, delicte d'estralls en grau de temptativa, i tinença i fabricació d'explosius amb fins terroristes.

L'associació considera que la posició de la Fiscalia i del jutge instructor, que va deixar fora els delictes d'assassinats consumats i en grau de temptativa, així com les lesions i danys causats pels terroristes, és un «gravíssim error».

Segons el seu parer, la mort a Subirats (Alt Penedès) i Cambrils (Baix Camp) dels autors materials dels atemptats «no acaba amb les responsabilitats penals derivades d'aquests crims».

Per això, les acusacions han plantejat recursos i esperen poder sostenir en el judici que almenys dos dels processats, Oukabir i Chemlal, han de respondre per les morts del 17-A.

«Deixar aquests delictes fora seria summament greu, permetent cert grau d'impunitat i un tancament en fals del judici que impediria una sentència conseqüent amb els fets ocorreguts i perpetrats pels membres de la cèl·lula i no només els morts», subratlla l'associació.

En conseqüència, exigeix se'ls permeti formular l'acusació en els termes plantejats «perquè formi part del debat del judici oral, sense perjudici que després podran ser absolts o condemnats», ja que considera que «robar» el debat «limita» la seva posició jurídica com a víctimes.

Segons explica l'associació, s'espera que aviat la causa passi a la Sala penal de l'Audiència Nacional, encarregada d'enjudiciar els fets i dictar sentència.

La Sala fixarà la data per al començament de les sessions del judici oral, que, segons l'associació «no sembla probable que comenci en el que queda de l'any» sinó al començament del 2020.

tracking