Diari Més

Mediambient

Neix 'Moviment Protegim Altafulla i Tamarit' per conservar el territori

La plataforma està promoguda pels veïns que el juny es van mobilitzar contra un parc aquàtic a la platja de Tamarit

Nedadors, el 5 d'agost, surten  des de la Cala Jovera de Tamari en una travessia.

Neix 'Moviment Protegim Altafulla i Tamarit' per conservar el territoriGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat mes de juny Anni Norverto, veïna d’Altafulla, va liderar una iniciativa a Internet en contra d’una plataforma aquàtica de plàstic que volia instal·lar el càmping Tamarit Beach Resort de Tamarit. Ella i un grup de veïns van aconseguir el seu objectiu després que l’Ajuntament desautoritzés la iniciativa privada. Durant el mes de juliol van seguir reunint-se per canalitzar les seves reivindicacions per protegir l’entorn d’Altafulla i Tamarit. D’aquesta manera neix Moviment Protegim Altafulla i Tamarit (Moviment PAT), una plataforma veïnal que pretén «fomentar consciència mediambiental a la ciutadania i contribuir, juntament amb les administracions, en la millora i conservació del nostre territori per aconseguir els objectius més immediats».

El moviment vol donar-se a conèixer a la ciutadania i no descarta col·laborar amb altres entitats. Norverto explica que la modificació del Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal de Tarragona (POUM) que permetrà als càmpings tarragonins adaptar-se a l’evolució del sector els ha animat a treballar per exigir canvis en el sector del turisme d’aquest àmbit.

«Volem un turisme de primera, gent conscienciada amb el nostre entorn i col·laborar amb les administracions per aconseguir-ho», deixa clar Norverto. «No tots els turistes del sector venen amb aquest propòsit, la prova està en el parc aquàtic que volien instal·lar que no era respectuós amb el medi ambient», explica. El moviment assegura que treballarà per «reduir la contaminació acústica i paisatgística, per ampliar la zona d’espai natural protegit i la creació d’una reserva marina», així com «oferir un tram de platja naturista» que s’ubicaria entre la desembocadura del Gaià fins a la Roca del Gaià. Des del moviment mantenen que «vetllarem per tal que les futures millores dels càmpings no afectin negativament els espais d’entorn natural de Tamarit, procurant que es reguli la contaminació acústica que pateix la plana i que afecta tant la natura com els visitants de la zona de forma tan directa». Norverto proposa que els turistes coneguin les tasques d’entitats com l’Hort de la Sínia, el centre ambiental ubicat a la zona del Gaià. «La gent ve a escoltar música de discoteca, banyar-se tots atapeïts i no valoren l’entorn», justifica. Aquesta veïna d’Altafulla proposa que els càmpings de la zona facin «pedagogia» sobre aquestes iniciatives. Norverto critica que alguns turistes llencen brossa als vorals del caminet que avança entre els càmpings.

El moviment consta d’una dotzena de veïns d’Altafulla i Tamarit que s’han reunit diverses vegades per posar en comú els punts principals sobre els que pensen treballar. Han tingut un primer contacte amb l’Ajuntament d’Altafulla i esperen tenir una xerrada en el futur amb el consistori de Tarragona. El grup de veïns s’impulsa amb la victòria que van aconseguir eliminant el projecte d’un parc recreatiu de 1.000 m² davant la platja de Tamarit. Veïns i ecologistes van denunciar el «model de turisme» que comportava la instal·lació i van alertar que la ubicació podia comportar riscos de massificació en un indret amb un difícil accés.

tracking