Diari Més

Mediambient

La Sínia demana permís a la Generalitat per pescar el cranc blau de Tamarit

L’espècia al·lòctona, que va arribar al Delta de l’Ebre el 2012, va ser localitzada per l’associació a Tarragona a principis de juliol

Imatge d'arxiu d'un exemplar de cranc blau.

Imatge d'arxiu d'un exemplar de cranc blau.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació mediambiental la Sínia ha demanat permís al Departament d’Agricultura per instal·lar trampes als voltants de la platja de Tamarit per capturar el cranc blau. Aquesta espècie va ser localitzada a Tarragona per primer cop el passat juliol. Els voluntaris de l’entitat esperen començar el trampeig entre finals d’agost i inicis de setembre.

Els voluntaris de La Sínia ja han començat les primeres captures de crancs blaus. Hèctor Hernández, coordinador de l’entitat, explica que els crustacis haurien arribat des del Delta de l’Ebre on van aparèixer el 2012 gràcies, en part, a les seves qualitats excepcionals. «Camina i neda, té una capacitat per nedar brutal. Segurament ha remuntat el litoral fins a la desembocadura del Gaià», observa. Hernández recorda que al Delta, els crancs blaus van acabar amb part de les petxines asiàtiques. «Encara no sabem de què s’alimenten els que estan a Tarragona, però de ben segur que s’alimenten d’alguna cosa», apunta. També s’alimenta de musclos, tot i que al Gaià no n’hi ha. Aquesta espècie prové de la costa oest atlàntica americana i el seu hàbitat són els aiguamolls.

«La gent ha d’entendre que és una espècia invasora», assenyala. Tanmateix, la Generalitat afirma que es tracta d’una espècia al·lòctona, és a dir, que no és originària de Catalunya sinó que ha accedit recentment a les nostres aigües a causa de l’acció humana. El seu depredador natural és el pop, però Hernández no confia en què el pop mediterrani sigui capaç de controlar-lo. El cranc blau s’ha anat escampat per tot el litoral català fins a arribar a Girona. A Tamarit, terme municipal de Tarragona, Hernández està preocupat perquè el crustaci pugui afectar a la tortuga marina, que va ser vista a Tarragona el 2014.

El crustaci representa un perill per a les captures d’altres animals que fugen davant la seva presència. Té molt bona rebuda en l’àmbit culinari i es ven a un preu molt baix a causa de la seva forta presència. A més, les seves fortes pinces trenquen les xarxes dels pescadors. «Recomanem a la gent és que, quan vegin un, no el toquin», explica Hernández. Des de l’associació assegura que col·locar trampes ara seria contraproduent perquè, en alguna ocasió, els turistes les roben. A més dels perjudicis que representen pel sector pesquer, ha afectat l’espècie de cranc verd autòctona que ha estat desplaçada i ha passat a tenir una presència testimonial en molts llocs on era força abundant.

Davant de la gran expansió de l’animal, la Generalitat va crear el 2018 el Comitè de Cogestió del Cranc Blau de les Terres de l’Ebre (CCCBTE). En aquesta plataforma treballen conjuntament la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona i la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i altres entitats de l’àmbit de les ONG i científic. La Direcció General de Pesca i Afers Marítims va iniciar l’any passat una campanya de pesca intensiva. La seva pesca està reservada als pescadors professionals.

La pesca recreativa del cranc blau està prohibida i només pot produir-se de forma accidental i amb canya de pescar, que constitueix l’únic estri de pesca autoritzat.

tracking