Diari Més

Empresaris de Calafell alerten que el 'top manta' està cada cop més organitzat

L’enfrontament que van protagonitzar diversos venedors contra els Mossos divendres a la nit a Segur posa en evidència la problemàtica de nou

Captura de vídeo enregistrat per diversos testimonis dels aldarulls protagonitzats pels venedors divendres passat.

Empresaris de Calafell alerten que el 'top manta' està cada cop més organitzatFacebook

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«No sé si n’hi ha més venedors de top manta a Calafell, el que sí que sabem és que cada cop estan més ben organitzats». Aquesta és l’opinió d’un comerciant de Calafell compartida per la majoria. Els empresaris d’aquest municipi no saben del cert si el nombre de venedors il·legals ha augmentat després que la policia hagi estret el setge al top manta a Barcelona, però continuen observant el fenomen amb preocupació, sobretot després que un grup de manters s’encaressin a un grup de Mossos d’Esquadra divendres passat a la nit. En qualsevol cas, la percepció que tenen és que cada cop n’hi ha més volum de venedors. «S’ha produït l’efecte crida perquè s’ha tractat la problemàtica amb permissivitat durant molt de temps. S’ha notat l’increment», diu José Soriano, president de l’associació Fòrum Calafell.

«És un problema molt enquistat, fa molts anys que el patim. Cada cop se’ls veu amb més bosses pel carrer, que funcionen en bloc i ho tenen tot molt ben controlat. El tipus de producte que venen és cada vegada més divers i, a més, s’actualitzen. Si ara és moda un determinat producte o marca, de seguida ho posen a la venda. Tenen una logística molt ben organitzada», explica Luis del Fresno, qui regenta Sports Doña Amparo, una de les botigues veteranes de la localitat. «Això no s’improvisa. Això de tenir vuitanta venedors al carrer a la mateixa hora, amb els mateixos carros, és quelcom que està molt organitzat», sosté Soriano.

La nit del passat divendres un grup de Mossos d’Esquadra es va acostar a un grup de venedors que volia instal·lar les seves paradetes a la zona del Port de Segur. Quan els agents s’hi van apropar per instar-los abandonar la zona, segons la versió de testimonis, els venedors van mostrar una actitud bel·ligerant contra la policia. En aquesta zona, on se celebrava la festa major de Segur de Calafell, estava prevista una festa amb música a l’aire lliure. «Segons sembla, la policia els va dir que no podien posar-se allà per un tema de seguretat, perquè es preveia l’assistència de moltíssima gent», expliquen. Els Mossos van mostrar una actitud de contingència passiva i van evitar l’enfrontament amb el grup de venedors que va encarar-se amb els carros alçats contra els agents, tal com es pot apreciar als vídeos enregistrats per diversos testimonis i que han circulat per les xarxes socials.

Miquel Pujante, secretari de l’agrupació Fórum Calafell, que agrupa associats comerciants, empresaris hostalers i de serveis dels diferents nuclis de Calafell explica que l’entitat es reunirà amb els responsables de Comerç i Seguretat del municipi per tal d’abordar la problemàtica i intentar evitar que torni a repetir-se un episodi com el de divendres a la nit. «Ara ja tot està fet, el mes d’agost està en curs, però parlarem amb l’Ajuntament i la policia per tractar aquesta qüestió i el fet que hi hagi menys vigilància. Els comerços han patit més robatoris», diu Soriano.

«No estem segurs que hi hagi més venedors, però ara hi estan més hores, es canvien de lloc, la sensació que tenim és que l’activitat s’ha intensificat molt i no deixa de ser competència deslleial. Nosaltres hem de demanar permisos per organitzar qualsevol cosa, ells van i s’hi instal·len al passeig, sense demanar res», diu Pujante. «Tots tenim interessos a la platja, al cap i a la fi, si es perd la reputació a la zona, tots hi perdem», afegeix.

Els empresaris afirmen que el nivell d’organització d’aquest tipus de venda il·legal és cada cop més sofisticada al municipi. Asseguren que és habitual veure com descarreguen fardells de productes de furgonetes a llocs concrets del municipi. «Sabem que la policia està actuant però més a escala d’investigació, i s’ha reduït el nombre d’efectius per combatre el fenomen a Barcelona, però aquí també fan falta, hi ha comerços que estan molt cremats», apunta Pujante. El passat 28 de juny, un dispositiu conjunt de la Policia Local de Calafell i els Mossos d’Esquadra va permetre decomissar una gran quantitat de material il·legal que els manters posaven a la venda a la zona del mercat setmana del carrer Baixador de Segur de Calafell. Tot i les actuacions puntuals, el nombre de venedors de top manta continua sent nombrós a diverses zones del litoral dels nuclis de Calafell.

«Evidentment, aquest fenomen ha fet descendir les vendes a molts comerços i afecta la qualitat del que es ven», apunta Del Fresno. «La gent que compra al top manta ha de tenir clar que el que està provocant és perjudicar el comerç local i és perjudicial per als joves: si no funcionen els negocis, no es pot contractar més personal. No és bo per a la societat tenir activitats il·legals», conclou Soriano.

MÉS INFORMACIÓ

Tensió entre manters i Mossos al passeig de Segur de Callafell

tracking