Diari Més

Transport

El tren-tramvia Tarragona-Cambrils tindrà onze parades en 18 quilòmetres

N’hi haurà 4 a Cambrils, 4 més a Salou fins a PortAventura, pararà davant la comissaria de Mossos, el barri del Serrallo i l’estació de Tarragona

Mapa amb l'itinerari que seguirà el nou tren lleuger segons el concurs públic impulsat per Ferrocarrils de Catalunya.

El tren-tramvia Tarragona-Cambrils tindrà onze parades en 18 quilòmetresFGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur tren-tramvia que es construirà aprofitant l’actual línia ferroviària de la costa entre Cambrils i Tarragona tindrà onze parades al llarg dels 18,7 quilòmetres que uneixen els dos municipis. Ferrocarrils de Catalunya de la Generalitat (FGC) ha tret a concurs la redacció de l’estudi informatiu sobre aquest projecte que està cridat a millorar el transport a la Costa Daurada.

Segons els plànols de la primera fase del projecte –que aprofita la línia de tren desafectada un cop entri en servei del nou Corredor Mediterrani– el tren-tramvia realitzarà quatre parades a Cambrils –una de les quals a Vilafortuny– i quatre més a Salou, l’última a l’estació de PortAventura. A pocs metres d’aquesta, la següent parada serà davant de la Comissaria de Mossos Vila-seca-Salou i, a partir d’aquí, el tren lleuger seguirà fins a la ciutat de Tarragona, on farà parada al barri del Serrallo i a l’actual estació de trens.

Segons les bases del concurs públic per a la redacció de l’estudi informatiu de la primera fase del projecte es defineixen dos subtrams. El primer és d’explotació tramviària, de Cambrils a Salou (8,5 quilòmetres) i, el segon, d’explotació ferroviària, de PortAventura a Tarragona (10,2 quilòmetres). Al tram tramviaire, s’ajustarà la rasant per permetre una correcta integració urbana i permeabilitat de la infraestructura. En aquest tram es mantindrà l’ample ibèric per poder interoperar en trams ferroviaris. El traçat en general discorrerà en via única, amb trams determinats en via doble per fer els encreuaments.

D’acord amb les bases de la licitació, «en el tram de Cambrils a PortAventura, la definició de la superestructura haurà d’adaptar-se a la situació d’aquest corredor, un cop es conegui si el desmantellament de la infraestructura ferroviària actual serà parcial o total». El mapa de la primera fase del projecte ressegueix la línia ferroviària actual. Així, l’itinerari del futur tren lleuger quedarà allunyat de la zona més turística de Salou, del Cap Salou i del nucli de la Pineda (Vila-seca). En la zona sud del litoral, d’acord amb els plànols, el tren-tramvia tindrà la seva darrera parada a Cambrils. La Generalitat aparca, d’aquesta manera, la possibilitat d’aprofitar la via del tren fins, com a mínim, Mont-roig del Camp, on l’actual govern ha manifestat reiteradement que no veu la necessitat de comptar amb aquest mitjà de transport, tot i que no hi renunciaria si la Generalitat l’incloïa. Tanmateix, l’informe justificatiu del projecte contempla la possibilitat de construir un possible ramal de connexió cap a Vila-seca per poder arribar també a Reus i planteja que FGC podria ser l’explotador del servei del nou tren-tramvia.

L’anunci de la licitació de l’estudi informatiu el va fer el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, l’1 d’agost durant la reunió que va mantenir amb representants dels ajuntaments de Tarragona, Reus, Cambrils, Vila-seca i Salou, en el marc de la comissió que es va crear a l’abril per a desenvolupar les infraestructures al Camp de Tarragona.

tracking