Diari Més

Empresa

Apunten a l'incompliment dels protocols de seguretat com a causa de la fuita d'amoniac

El Govern respon a la CUP sobre l’accident a la Pobla i senyala també «defiències» en el procediment de treball respecte a les feines de manteniment

Pla general dels serves d'emergències i efectiu de bombers davant de la planta on es va produir el tràgic accident.

Apunten a l'incompliment dels protocols de seguretat com a causa de la fuita d'amoniacACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat de Catalunya apunta a «l’incompliment dels protocols de seguretat que l’empresa propietària i la subcontracta tenien l’obligació de portar a terme» com a causa de la fuita d’amoníac que va tenir lloc a l’empresa Carburos Metálicos el 31 de maig d’aquest any i que va provocar la mort d’un treballador i ferides a un altre a la Pobla de Mafumet.

El Govern senyala també com a causants de l’accident «les deficiències en el disseny del procediment de treball respecte a les feines de manteniment, d’acord amb la informació facilitada pel Departament d’Empresa, en tant que titular de la seguretat industrial». D’aquesta manera és com ha respost l’executiu català a la bateria de preguntes que va presentar la CUP a principis del juny passat al Parlament de Catalunya i, entre les quals, s’instava a fer públics els motius d’aquesta fuita d’amoníac de l’empresa Carburos Metálicos que va obligar a activar el PLASEQCAT.

En aquest sentit, el Govern català afirma que actualment s’està realitzant l’avaluació dels processos de resposta del sistema de protecció civil amb motiu d’aquest accident «amb la previsió de participació de tots els organismes implicats, incloent-hi serveis d’emergència, organismes reguladors, ajuntaments de la zona i la mateixa empresa», segons recull la resposta. En funció d’aquesta avaluació, s’establirà si l’empresa va complir amb les previsions dels plans i protocols d’actuació en cas d’emergència i si algun dels possibles incompliments «és susceptible de sanció d’acord a la normativa vigent en matèria de protecció civil». La resposta parlamentària recorda també que els Serveis Territorials de Tarragona van obrir un expedient informatiu per esbrinar si les causes de l’accident eren conseqüència d’incompliments de reglaments de seguretat industrial, però que l’esmentat expedient «encara no està tancat».Pel que fa a la possibilitat d’obrir un expedient sancionador en matèria de seguretat industrial, el govern català diu que s’està a l’espera de rebre la documentació complementària requerida.

D’altra banda, la CUP interpel·lava el govern també sobre la quantitat d’amoníac que es va vessar. Sobre això, respon que «els Bombers van diluir la quantitat fugada que va quedar continguda al cubeto, que va ser de l’ordre de 600 litres».

Arran de l’accident de la Pobla de Mafumet, la CUP preguntava també «si s’ha plantejat fer un estudi independent sobre la qualitat de l’aire per esbrinar quines conseqüències té l’activitat d’aquesta indústria en la salut dels veïns» i demanaven quins recursos s’havien posat a disposició de les famílies dels treballadors afectats. En aquesta línia, el Govern ha respost que el Departament de Territori i Sostenibilitat disposa d’onze punts que avaluen en temps reals tots els contaminants atmosfèrics registrats al Camp de Tarragona, «més tot un seguit d’altres compostos relacionats amb l’activitat de les indústries de la zona com són compostos orgànics volàtils i hidrocarburs aromàtics policíclics», per concloure que, actualment els resultats de la vigilància de l’aire estan tots «dins els paràmetres de qualitat de l’aire fixat per les diferents normatives o l’OMS (l’Organització Mundial de la Salut)». Per últim, s’assegura que, en el moment de l’emergència es va coordinar amb l’empresa l’activació del seu protocol d’atenció als familiars dels treballadors «vehiculant les peticions que es poguessin rebre cap a aquest servei i oferint recursos de suport psico-social que poguessin requerir».

L’accident a l’empresa de la Pobla de Mafumet es va produir a primera hora del matí del 31 de maig. Va provocar un mort i un ferit crític, que va ser ingressat a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona. Al cap de tres dies, aquest operari va passar a estat greu. Un tercer treballador va ser traslladat a l’hospital Joan XXIII de Tarragona, ferit lleu. Tretze persones més van haver de ser ateses al lloc dels fets.

tracking