Diari Més

Societat

Els bastoners de Montblanc permetran l'entrada de dones

L’organització Endavant (OSAN) havia denunciat la segregació per gènere en aquesta colla

La concentració per reclamar un canvi a la colla es va celebrar el passat mes de juny.

Els bastoners de Montblanc permetran l'entrada de donesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ball de Bastons de Montblanc està «treballant» en un «canvi de model» per tal d’incloure les dones en aquesta colla de cultura popular. Segons apunta un dels membres de la junta, Carles Briansó, «encara estem aclarint com ho farem». I és que dimecres van penjar al seu web un comunicat assenyalant que la decisió la van prendre en assemblea el passat 28 de juny «atenent-nos a les necessitats de la societat actual». El Ball de Bastons té previst, de fet, actualitzar els seus estatuts, que daten de l’any 1991. «Tenim gent molt nerviosa a tot arreu i hem tret aquest comunicat perquè estiguin més tranquils». El text, però, en cap moment parla de l’entrada de dones ni de com la permetrà, si podran formar part també dels espais de decisió o de si faran grups separats, una de les propostes inicials quan, al passat mes de juny, va saltar la polèmica.

Va ser Endavant (OSAN) de la Conca de Barberà qui va iniciar una campanya, amb el nom d’És de mínims, contra els bastoners per aquest fet. Fins i tot van organitzar una concentració el passat 27 de juny, un dia abans de l’assemblea de la colla, per tal de pressionar per al canvi d’aquesta «tradició». Alhora, també van fer córrer testimonis de dones que havien intentat entrar a l’entitat i que els ho havien denegat. En aquell moment, Endavant reclamava també que si no hi havia resposta l’Ajuntament els retirés la subvenció, d’al voltant de 5.000 euros.

Integrada en l’actualitat per una trentena d’homes adults i una quinzena de petits, el Ball de Bastons va néixer el 1964, tot i que l’activitat dels bastoners es remunta al segle XVIII. Quan va fer-se públic que encara al 2019 no acceptaven dones a la colla, alguns dels seus membres van proposar que elles fessin el seu propi grup.

Endavant no se’n refia

El fet que el comunicat no expliciti l’acceptació de dones en tots els àmbits de la colla fa que l’organització que va liderar al mes de juny les protestes no se’n refiï. «No sabem què vol dir», explica la portaveu, Marta Veses. «Valorem el pas d’haver donar una resposta», afirma, «però no diu res en concret». Des de l’organització feminista exigeixen un aclariment i que no s’allargui en el temps el canvi de model. Durant aquestes darreres setmanes han penjat pancartes en diferents localitzacions de la vila ducal amb lemes com «Pels nostres drets, que les dones piquem bastons és de mínims».

tracking