Diari Més

Carreteres

Les cambres de Reus i Valls reclamen que no es canviï el tram bonificat per a camions de l'AP-2

El subdelegat del govern espanyol a Lleida va afirmar que l’Estat estudia traslladar l’actual entre el Pla de Santa Maria i Montblanc, a Borges Blanques – Lleida

Imatge de l'AP-2 al seu pas per Montblanc.

La Cambra de Comerç de Valls reclama que no es canviï el tram bonificat per a camions de l'AP-2Google Maps

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les cambres de comerç de Reus i Valls i l’Ajuntament de Montblanc han reclamat que es mantingui el tram bonificat per a camions a l’AP-2 entre el Pla de Santa Maria i les Borges Blanques. Els organismes empresarials han rebutjat que l’Estat es plantegi traslladar la bonificació al trajecte entre les Borges Blanques i Lleida, tal i com va assegurar el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, en una entrevista a l’ACN. Crespín va argumentar que el tram de Tarragona s'utilitza «poc». Les dues cambres han afirmat que en tot cas el que s’hauria d’estudiar és l’ampliació de la bonificació del 50% des del Pla de Santa Maria fins a Lleida. Ho han expressat en dos comunicats que compten amb el suport dels ajuntaments de Valls, el Pla de Santa Maria i Montblanc. La Cambra de Reus i el consistori montblanquí han advertit que si la proposta esdevé una realitat plantejaran «mesures de protesta enèrgiques».

Des de la Cambra de Comerç de Valls han traslladat el malestar al subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i els han demanat que intercedeixin perquè no se substitueixi el tram bonificat i es treballi per ampliar-lo. L’ens vallenc ha considerat que les paraules de Crespín són un «menyspreu» i ha apuntat que si la mesura s’arribés a aplicar suposaria un «perjudici econòmic» per a les empreses tarragonines.

A més han destacat «la importància del trànsit de diversos centenars de camions que generen diàriament els polígons industrials de Valls i el Pla de Santa Maria, que utilitzen l’AP-2». També han reclamat que el tram bonificat entre el Pla de Santa Maria i Lleida sigui considerat «estratègic i de gran importància» per la competitivitat de les empreses del Camp de Tarragona. Segons han remarcat, aquestes companyies «es veuen obligades a satisfer peatges, mentre a altres llocs d’Espanya se circula gratuïtament».

Des de la Cambra de Reus i l’Ajuntament de Montblanc han posat en valor que la bonificació permet descongestionar de trànsit l’N-240, fet que permet rebaixar el risc de sinistralitat. A més s’han mostrat partidaris de prendre mesures com la retirada de bonificacions perquè «en cap cas» s’han de fer passos enrere en aquest àmbit, i veuen «amb molt bons ulls» que es puguin aplicar també al tram entre les Borges Blanques i Lleida.

El president de la cambra vallenca, Josep Maria Rovira, ha parlat de «despropòsit». «Com ho han de fer els camions que surtin o arribin a les empreses situades a la banda nord del polígon industrial de Valls i les del Pla de Santa Maria? Han d'anar a buscar el Coll de Lilla?», s’ha preguntat.

Els ajuntaments i les cambres de comerç, tot plegat és conseqüència del retard en la construcció de l’A-27, entre Valls i Montblanc. «Els incompliments de les inversions de l'Estat a Catalunya han provocat que, com que no existeix cap autovia operativa entre Tarragona i Lleida, el trànsit professional i de gran tonatge, es vegi obligat a passar per l'antiga N-240 o pagar el peatge de l'AP-2», han explicat els empresaris vallencs en el comunicat.

L’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, ha considerat que «després dels retards continuats per part del ministeri de Foment d'una obra que hauria d'haver estat acabada el 2014 i encara no s'ha començat a perforar el túnel del Coll de Lilla», la proposta de Crespín està «absolutament fora de context i no respecta el pacte que es va arribar entre Foment, la conselleria de Territori i Sostenibilitat i els ajuntaments».

tracking