Diari Més

Arquitectura

Cala Viña, un oasi de valor protegit

Els veïns d’aquest complexe d’alt valor arquitectònic de Salou retran homenatge al seu antic president

La piscina de Cala Viña, aquest mateix dilluns.

Cala Viña, un oasi de valor protegitOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els apartaments Cala Viña de Salou estan de celebració. Aquest pròxim divendres 2 d’agost faran la inauguració oficial de la seva piscina i un homenatge a Josep Serra, qui va ser president de la comunitat durant divuit anys i principal artífex de la lluita de la comunitat per fer-la possible.

Els apartaments Cala Viña es van construir entre el 1961 i el 1962 i formen un conjunt de quinze blocs, de sis vivendes cadascun. Van ser projectats per Antonio Bonet amb la col·laboració de Josep Puig i Torné, i la seva imatge està basada en les cases Citrohan de Le Corbusier. Per tot això, l’edificació està protegida per l’Ajuntament de Salou, i és un dels edificis emblemàtics de la localitat.

En una segona fase es va construir a tocar dels habitatges el també emblemàtic Hotel Cala Viña. Després d’uns anys, l’establiment va tancar. Hotel i apartaments compartien una piscina i un espai que van quedar abandonats.

Aquest ha estat precisament l’objecte de disputa entre la comunitat i els antics propietaris de l’hotel: «Volien quedar-se la zona del pàrquing i de la piscina i que els veïns dels apartaments no tinguéssim cap dret», explica Ricardo Serra. Va ser el seu pare, Josep Serra, qui va decidir plantar cara a les pretensions dels responsables de l’establiment i lluitar amb totes les eines jurídiques disponibles per aconseguir el que els veïns consideraven que havia de ser seu. L’antic president va morir l’any passat, després de molts anys de judicis i plets i havent dedicat moltes hores a la defensa del bé comunitari. Com a resultat, els veïns de Cala Viña van aconseguir que la zona del pàrquing fos de la comunitat. A més, van acordar amb els nous propietaris de l’hotel dividir l’espai en dos, de manera que cadascú pogués tenir una piscina.

I és aquesta piscina la que s’inaugurarà de manera oficial el pròxim dia 2, i és per tot això que també es retrà un petit homenatge al senyor Josep Serra, que malauradament no haurà pogut veure el fruit de la seva incansable lluita.

Aquest nou equipament donarà servei als noranta propietaris del complexe residencial. Cala Viñas, explica Ricardo Serra, sempre ha sigut una comunitat de perfil «familiar», que ha vist com, a poc a poc, el que va néixer sent un destí vacacional, s’ha acabat convertint en residència de tot l’any per a gairebé la meitat dels seus propietaris. Tots els apartaments de Cala Viña són d’un sol dormitori, estan orientats al sud, amb vistes al mar, i tenen una superfície d’uns seixanta metres quadrats. «Això és un oasi, tot i estar a Salou, s’hi està molt tranquil», admet Ricardo, que fins fa uns anys vivia a Barcelona i ara ja resideix de manera permanent a Salou.

El dia de la inauguració de la nova piscina llegirà unes paraules en record del seu pare, qui, assegura, «ha sigut el gran artífex de tot plegat, perquè els antics propietaris de l’hotel anaven a per totes. Sense la seva lluita, tot hauria sigut molt diferent».

tracking