Diari Més

Actualitat

L'Espluga obre les portes de la festa

S’ha inaugurat un espai expositiu on es poden contemplar els elements en actiu de la Festa Major

L'Espai de la Festa Major s'ha obert al número 22 del carrer Lluís Carulla.

L'Espluga obre les portes de la festaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest estiu l’Espluga de Francolí estrena el nou ‘Espai de la Festa Major’, una exposició temporal amb tots els elements en actiu d’imatgeria festiva i agrupacions de balls i música del poble.

La mostra d’elements es podrà visitar fins al 31 d’agost al local del carrer Lluís Carulla, 22, un espai que ha estat cedit per la família Tarrats. Allà s’hi poden contemplar de ben a prop els vuit Gegants de l’Espluga en actiu: Ponç Hug i Beatriu, Gorg, Spluc amb el nadó Blat, els gegantons Terra i Pastor, i els gegants de la Santíssima Trinitat, Miquel i Trinitat. També s’hi han col·locat els tres gegantonets familiars propietat de les famílies geganteres: el neolític Neo (elaborat per Mar Gili), el Mosso d’Esquadra (elaborat per Marc Anglès) i el Dimoni (elaborat per Montse Batet).

Altres atractius de l’exposició són els dos Senglars de l’Espluga, el petit i el gran, i els catorze Nanos de l’Espluga amb els seus vestits, a més dels quatre Nanos de l’Agricultura, de la Germandat de la Santíssima Trinitat. No han pogut ser exposats els elements inactius, com el Francolí o els francolinets, els gegantons de la Residència Jaume I, el Mussol dels Diables de l’Espluga, o elements desapareguts com el Nano de Rialles o el gegant del Rei Caçador, dels Diables de l’Espluga.

L’Espai de la Festa Major és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de l’Espluga a proposta de l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans, amb el suport dels Diables de l’Espluga, el Ball de Bastons de l’Espluga i la Germandat de la Santíssima Trinitat. És de rellevància el fet que aquest espai expositiu s’ha creat amb l’actuació col·lectiva de les persones voluntàries de les entitats de cultura popular, que l’han netejat i organitzat, i també amb el suport tècnic de l’Ajuntament de l’Espluga. El 22 de juliol es va fer la primera jornada de treball col·lectiu que va continuar durant els dies successius. Finalment, el passat 24 de juliol es va donar per enllestit i ja va passar a ser visitable.

La mostra d’elements permet comprovar la riquesa del patrimoni festiu de l’Espluga i també el seu valor històric. El Ball de Diables és del 1883, el Ball de Bastons data del 1883 i els Grallers són del 1863 (primers visitants) i el 1885 (primers locals). Per la seva banda, els primers geganters van arribar el 1947. Totes quatre agrupacions s’han volgut simbolitzar a l’Espai de la Festa Major amb l’exposició d’alguns dels seus elements i instruments.

L’apertura va coincidir amb l’inici de la Festa Major 2019, que s’allargarà fins aquest mateix dilluns dia 29. Una novetat destacada d’enguany és l’estrena d’un nou protocol viu de Festa Major, que ha suposat la incorporació del foc dels Diables i la voluntat de dotar-lo d’un major valor tradicional. Així, el nou protocol està inspirat en els elements tradicionals del seguici festiu del Camp de Tarragona, i ha comptat amb l’assessorament del vallenc Jordi Robert.

Els gegants de l'Espluga de Francolí.

L'Espluga obre les portes de la festaCedida

tracking