Diari Més

Patrimoni religiós

Restauren una verge amb el pit nu del retaule del Monestir de Santes Creus

La figura va ser repintada al segle XIX de manera molt barroera i se li va tapar el pit

La imatge de la verge, abans i després de la restauració.

Restauren una verge amb el pit nu del retaule del Monestir de Santes CreusGeneralitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La restauració de la verge del retaule més gran del Reial Monestir de Santes Creus, a l'Alt Camp, en la qual aquesta apareix amb el pit nu ha finalitzat ja, segons ha informat el centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

Es tracta d'una gran imatge de fusta policromada i daurada situada a l'absis principal del retaule de Santa María, una obra de Josep Tramuylles datada entre 1647-1651.

Té una base refeta amb morter que dificultava el desmuntatge, per la qual cosa la restauració s'ha fet 'in situ' durant dos mesos.

La figura es va repintar, possiblement al segle XIX, amb uns colors vius, cridaners i molt barroers que s'han eliminat, deixant al descobert la carnació brunyida i magnífics i exuberants detalls barrocs i també el pit nu de la verge.

La iconografia ofereix una doble hipòtesi: que es tracta de la Mare de Déu de la Llet, amb el nen Jesús sobre ella, o que la Verge dona aliment espiritual a la comunitat cistercenca, apunta el CRBMC.

També s'ha aprofitat la intervenció per rebaixar la capa de morter de la base de l'escultura i reintegrar-la cromàticament.

Personal de centre de restauració treballant sobre la talla.

Restauren una verge amb el pit nu del retaule del Monestir de Santes CreusGeneralitat de Catalunya

tracking