Diari Més

Política

ERC recrimina el pacte de PSC, JxCat i Comuns al Consell Comarcal del Tarragonès

Joan Martí Pla (Junts) el presidirà els dos primers anys i Óscar Sánchez (PSC) els dos últims, repetint la fórmula de l’anterior mandat

Joan Martí Pla en el moment de prometre el càrrec com a president del Consell Comarcal.

ERC recrimina el pacte de PSC, JxCat i Comuns al Consell Comarcal del TarragonèsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Martí Pla (JxCat) presidirà el Consell Comarcal del Tarragonès els dos primers anys, mentre que Óscar Sánchez (PSC), alcalde de Constantí, ho farà els dos darrers, gràcies a l’acord al qual van arribar aquestes dues formacions, en una decisió que va recordar la de fa uns dies per donar la presidència de la Diputació de Barcelona al PSC. A aquest acord es van sumar els vots d’En Comú Guanyem (ECG). Joan Martí Pla va aconseguir 18 dels 33 vots emesos, mentre que Núria Batet, d’ERC, en va sumar 8. Ciutadans, PP i Amunt –la CUP– van votar els seus propis candidats.

Com a curiositat, durant l’acte de jura o promesa dels 33 consellers comarcals les persones que van assistir al saló de plens van romandre en peus durant més de mitja hora, atenent una petició que va fer el secretari general del consell. La decisió no va passar desapercebuda.

Finalitzada la votació i proclamat Joan Martí Pla com a nou president del Consell Comarcal del Tarragonès, la candidata d’ERC, Núria Batet, que va veure com l’acord entre JxCat i PSC feia inviable una presidència republicana, va recordar que «el mapa de Tarragona es va tenyir de groc» i va assegurar que «la candidatura d’ERC és la que estava més capacitada i la que té més regidors a la comarca», en clara al·lusió als també i independentistes de JxCat, que van decantar-se per donar el seu suport als socialistes. Batet va reivindicar «noves maneres de fer».

La candidata republicana va afirmar que «hem treballat per un pacte de govern fins a darrera hora», però s’haurà de conformar a fer oposició «rigorosa i fiscalitzadora». Batet va remarcar que «l’octubre del 2017 va marcar un abans i un després», i va advocar perquè «no es normalitzi l’anomalia que viu Catalunya».

Al seu torn, Josep Toquero, conseller de JxCat i regidor de l’Ajuntament de Vila-seca, va recordar que «aquests darrers quatre anys –PSC i JxCat han compartit presidència– s’ha sanejat l’economia del Consell Comarcal del Tarragonès i s’ha fet una bona feina». Toquero va dir que «aquí sempre hi ha hagut mà estesa i seguirà sent així per treballar fent front comú». La seva intervenció no va ser aplaudida pels consellers d’ERC, molt molestos per no haver pogut entrar a formar part del govern.

El representant del PSC, David González, tampoc va rebre el suport dels republicans. González va dir que «més enllà d’estridències, el consell seguirà treballant per a tota la comarca», en clara al·lusió al posicionament d’ERC. Com Toquero, González també va dir que «en la passada legislatura es va treballar amb rigor i es va posar al dia l’economia del consell».

Pacte d’estabilitat

L’alcalde de Perafort i nou president del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Martí Pla no va entrar en detalls sobre l’acord al qual van arribar PSC, JxCat i ECG fer formar govern i va dir que s’ha fet «un pacte d’estabilitat, amb el qual es pot fer feina amb garanties». Pla va destacar «l’experiència dels anteriors quatre anys, que han facilitat aquest govern», i va tenir una paraula d’agraïment per als seus predecessors en el càrrec, Pere Virgili i Daniel Cid, «que ens han ensenyat que la política és buscar consensos per millorar».

Divergències

Quan el passat cap de setmana encara es desconeixia el suport d’ECP a l’acord entre PSC i JxCat, ERC va emetre un comunicat en el qual lamentava que els neoconvergents «rebutgin el pacte de país proposat per governar al Consell Comarcal del Tarragonès i permeti un 155 a casa nostra».

ERC comentava que va treballar «amb mà estesa, compromís i generositat des del primer dia», per poder arribar a «un pacte de govern republicà i de país en els greus moments que està vivint Catalunya».

La formació republicana va lamentar que l’oferta «de canvi, unitat, republicanisme, país i progrés, no hagi estat acceptada pels postconvergents», que no han fet front comú independentiste i han donat suport a una formació partidària d’aplicar l’article 155 de la Constitució.

Per la seva banda, PSC, JxCat i ECG també van emetre un comunicar ahir al matí, on informaven de l’acord per «governar conjuntament la institució aquest proper mandat». L’objectiu és «donar continuïtat a una obra de govern eficaç que ha estat reconeguda com a tal per la majoria d’ajuntaments de la comarca, així com la decisió d’incrementar el consens i l’ampliació de la representativitat política amb la incorporació del grup d’En Comú Guanyem a l’equip de Govern». «Aquest és un acord pensat en clau de territori i decidit des del territori, al marge de les diferències que, legítimament, les formacions signants puguin tenir en qüestions de política nacional», indicaven els tres partits.

tracking